Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Na letošní rok je naplánováno spuštění 4 nových bloků typu VVER

Na letošní rok je naplánováno spuštění 4 nových bloků typu VVER

Publikováno: 21.1.2020
Rubrika: Jaderné

Za posledních 14 let spustila Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom 15 nových bloků a v tomto tempu bude pokračovat i nadále. Na letošní rok je plánováno spuštění 3 nových bloků. Dalším blokem VVER, který má být podle stávajících plánů spuštěn v roce 2020, je 3. blok v Mochovcích, který staví Slovenské elektrárne.

V Bělorusku probíhá příprava 1. bloku Ostrověcké jaderné elektrárny k fyzikálnímu spouštění, které by mělo podle plánů začít v prvním čtvrtletí letošního roku. Na začátek tohoto roku je naplánováno i fyzikální spouštění 2. bloku jaderné elektrárny Leningradská II, kterou staví Rosatom v Rusku, a koncem roku by mělo začít spouštění i druhého bloku první jaderné elektrárny v Bělorusku. Všechny tři zmíněné bloky mají reaktory VVER-1200 generace III+. 

Ve všech třech blocích najdeme produkci českých firem. Jde například o armatury od firem Arako, Armatury Group, L D M, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA, LOCA-kabely od Kabelovny Kabex, čerpací techniku od Sigma Group a servopohony od ZPA Pečky. Celkem firmy z Česka dodaly pro reaktory typu VVER-1200 produkci v hodnotě přesahující 2 miliardy korun.

Na Slovensku by po dlouhém očekávání mělo začít spouštění 3. bloku JE Mochovce s reaktorem VVER-440. Dodávky zařízení a služeb pro tento projekt pocházejí z drtivé většiny od českých a slovenských firem.

Plánované roky spouštění nových bloků uvádí a aktualizuje na svém webu organizace World Nuclear Association. Podle těchto údajů má být v roce 2020 spuštěno po celém světě 14 nových jaderných bloků.

Druhý blok elektrárny Leningradská II je posledním blokem typu VVER-1200, který je ve výstavbě v Rusku. Pokračuje výstavba dvou bloků JE Kurská II, kde se již staví následovník těchto reaktorů s označením VVER-TOI. V roce 2016 ruská vláda schválila výstavbu sedmi dalších bloků a opět půjde o VVER-TOI. Další reaktory typu VVER-1200 se staví především v zahraničí, například v Bělorusku, Finsku, Maďarsku, Turecku, Egyptě, Bangladéši a Číně.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
První blok jaderné elektrárny Leninigradská II

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (46x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (36x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...