Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Biogas    Na jihu Čech bylo letos zprovozněno sedm bioplynových stanic

Na jihu Čech bylo letos zprovozněno sedm bioplynových stanic

Publikováno: 12.12.2010
Rubrika: Biogas

České Budějovice 12. prosince (ČTK) - V Jihočeském kraji bylo letos zprovozněno sedm nových zemědělských bioplynových stanic, které vyrábějí z biomasy elektřinu a teplo. V pokročilém stádiu přípravy bylo dalších 42 projektů, to je nejvíc v celé republice, za Jihočeským krajem následují střední Čechy, řekl ČTK Jan Štambaský z České bioplynové asociace. Celkem je na jihu Čech 14 bioplynových stanic o celkovém výkonu 8,6 megawattu.

O výstavbu bioplynových stanic je podle Štambaského na jihu Čech velký zájem. "Limitujícím faktorem je dnes však nemožnost připojení do veřejné distribuční sítě elektřiny," poznamenal. V celém Česku je v současnosti 138 zemědělských bioplynových stanic o celkovém výkonu 77 MW. V současnosti je rozvoj velice podobný a vyrovnaný ve všech regionech, s výjimkou Ústeckého a Libereckého kraje, dodal Štambaský.
Bioplynové stanice jsou pro zemědělské podniky dobrou příležitost pro nepotravinářské využití produkce a tím zvýšení stability podnikání. "Jihočeští zemědělci jsou pro výrobu bioplynu optimálně vybaveni," uvedla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Hricová. Kraj je historicky zaměřen na chov skotu, který je však dlouhodobě prodělečný. Farmáři proto neváhají využít původní krmivovou základnu a vedlejší produkty z živočišné výroby jako garantovaný zdroj příjmů, podotkla.
Zemědělcům při budování stanic pomáhá možnost získat na ně dotace a stoprocentní úvěr od bank. Díky nim se daří udržet pracovní místa v živočišné výrobě. Náklady na postavení bioplynové stanice se pohybují kolem 60 až 100 milionů korun.
"Ideálním stavem je technologie umožňující zpeněžit nejen vyrobenou elektřinu, ale i odpadní teplo," uvedla Hricová. Teplo lze využít například ve vlastním areálu, sušičce obilí, nebo může v případě spolupráce zemědělců s obcemi vyhřívat domácnosti nebo veřejné prostory.
"Bohužel v současné době je kvůli fotovoltaické hysterii zmrazený přístup do sítě a domnívám se, že vzhledem k přetížení přenosové soustavy bude i v nejbližším období těžké prosazovat rezervaci elektrického výkonu z bioplynových stanic do distribuční sítě," míní Hricová. Jistou perspektivu vidí v uplatnění upraveného metanu ve spojení se zemním plynem. Dovede si také představit uplatnění bioplynu jako paliva pro motorová vozidla v souvislosti s rozvojem CNG technologií.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Chmel Pochvalov uvedla do provozu novou bioplynovou elektrárnu s výkonem 1,13 MW (13x)
Česká společnost Chmel Pochvalov uvedla do provozu novou bioplynovou elektrárnu s výkonem 1,13 MW v Pochvalově, necelých...
Bioodpad bude na Karvinsku využitý k výrobě elektřiny, jedinečnou technologii postavila pro Depos firma GascontrolBioodpad bude na Karvinsku využitý k výrobě elektřiny, jedinečnou technologii postavila pro Depos firma Gascontrol (11x)
V areálu skládky v Horní Suché byl slavnostně zahájen provoz bioplynové stanice - první svého druhu v Moravskoslezském k...
Teplárenské dny 2011 zvou na odborné konference – OZE a Odpady (10x)
Mezinárodní výstava Teplárenské dny 2011 nabídne jako tradičně řadu odborných konferencí a seminářů. Hned první den, 19....