Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Na Dlouhých stráních začínají od května exkurze k horní nádrži

Na Dlouhých stráních začínají od května exkurze k horní nádrži

Publikováno: 27.4.2015
Rubrika: Vodní

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně hlásí zahájení letního provozu: od května mohou zájemci opět vyjet až do nadmořské výšky 1350 metrů a prohlédnout si horní nádrž elektrárny. Hromadné výpravy i jednotlivci si mohou vybrat mezi autobusovou variantou dopravy a turistickou verzí, která zahrnuje výjezd jedinou šestisedačkovou lanovkou v České republice na vrchol Medvědí hory, odkud je to k horní nádrži čtyři kilometry po asfaltce nebo dva lesem po turistické trase.

Klíčová slova: Dlouhé stráně, vodní elektrárna

Lanovka bude v provozu o všech květnových víkendech a svátcích, od 23. května pojede denně,“ upřesnil Tomáš Hrbáček ze společnosti K3 Sport, která provozuje infocentrum elektrárny. Od horní stanice lanovky se k nádrži podle něj pohodlně dostanou i rodiny s kočárky, pro starší turisty zajištují provozovatelé kyvadlovou dopravu autobusem.

Dlouhé stráně jsou nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ a zároveň nejpopulárnějším cestovatelským cílem v Olomouckém kraji. Roční návštěvnost se v posledních letech pohybuje kolem 80 tisíc a počet lidí, kteří si ji od roku 1998 v rámci exkurze prohlédli, se pomalu blíží milionu. „Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně je pro náš region skutečným unikátem. Navštíví ji většina turistů, kteří do Jeseníků přijíždějí na dlouhodobější pobyty,“ řekla ředitelka sdružení cestovního ruchu Jeseníky Andrea Závěšická.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů elektřiny.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (54x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (40x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (40x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...