Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    MVV Energie CZ realizuje projekt EPC, který městu Holice ušetří celkově 29 milionů korun

MVV Energie CZ realizuje projekt EPC, který městu Holice ušetří celkově 29 milionů korun

Publikováno: 13.10.2014
Rubrika: Teplárenství

Posledního září tohoto roku byla v Holicích dokončena a městu předána dvacetimilionová investice do modernizace energetických zařízení v majetku města. Jedná se o úsporná opatření tzv. projektu EPC, kdy MVV Energie CZ a.s., dodavatel projektu, městu úspory garantuje. Investice městský rozpočet tedy nezatíží, město ji bude splácet příštích deset let z dosažených úspor.

Klíčová slova: MVV, úspora energií

Důvodů, proč vedení města Holice zvolilo metodu EPC (Energy Performance Contracting), bylo několik: „Chtěli jsme snížit náklady města na energie, nutně jsme potřebovali modernizovat staré kotelny a věděli jsme, že takto velká investice by náš rozpočet příliš zatížila. Díky tomu, že celou investici zaplatila soukromá firma a my ji budeme splácet z uspořených peněz, jsme si mohli vzít investiční úvěr od banky a zahájit výstavbu nové budovy základní umělecké školy,“ říká místostarosta Holic, Ing. Vítězslav Vondrouš.

V rámci projektu byly modernizovány kotelny ve dvou základních školách, ve třech mateřských školách a v kulturním domě. Došlo také k výměně vnitřního osvětlení. Veřejné osvětlení v téměř celém městě bylo vybaveno moderními a úspornými LED svítidly.

Díky moderní regulaci topných soustav je možné každou jednotlivou místnost vytápět na jinou teplotu dle potřeby. Dálkový dohled bude data monitorovat a přenášet nejen na dispečink MVV, což je důležité z pohledu plnění garance, ale také pro přehled investora i zástupců města. „K výši úspory jsme se smluvně zavázali, a její případné nesplnění bychom městu dopláceli. Musíme tedy využívat všechny nástroje aktivního energetického managementu“ upřesňuje Bc. Martin Hvozda, obchodní zástupce společnosti MVV Energie CZ a.s.

Nezanedbatelný je i přínos ekologický. „Celková spotřeba energie – plynu na vytápění a elektřiny pro veřejné osvětlení – klesne zhruba o třetinu, takže ve městě bude čistší ovzduší a přispějeme k poklesu celkových emisí skleníkových plynů,“ doplňuje Vítězslav Vondrouš.

Skoro polovinu všech úspor přinese provedená modernizace veřejného osvětlení. „Svítidla jsme nahradili LED svítidly, čímž spotřeba elektřiny celého veřejného osvětlení okamžitě klesla o 70 %,“ říká Ing. Vítězslav Chmelík, generální ředitel společnosti Eltodo-Citelum, subdodavatele společnosti MVV pro oblast veřejného osvětlení.

LED technologie se ukázala jako velmi zajímavá a efektivní  pro metodu EPC. Věřím, že by se Holice mohly stát inspirací dalším městům a obcím“ dodal Martin Hvozda ze společnosti MVV.

Vedení města Holice dále předpokládá, že celkový finanční přínos bude ještě lepší, než je očekávaná garance úspor dodavatele. „Modernizovat, zlepšit komfort pro děti ve školách, pomoci životnímu prostředí a ještě vydělat, to by bylo samozřejmě optimální,“ uzavírá Vítězslav Vondrouš.

MVV Energie CZ a.s. je mateřská společnost v dynamicky se rozvíjející energetické skupině, kterou tvoří patnáct dceřiných společností s působností v patnácti městech České republiky, především na Moravě, v severních Čechách a na Vysočině. Společnost byla založena v říjnu 1993 a od roku 1999 je dceřinou společností německého energetického koncernu MVV Energie AG se sídlem v Mannheimu v Německu.

V projektech energetických úspor má MVV Energie CZ a.s. nejdelší tradici v ČR – od roku 1993 realizovala 42 projektů EPC v celkové hodnotě 484 milionů korun. Dosažená kumulovaná úspora klientů na energiích činí 916 milionů korun.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Možnosti udržení malých teplárenských soustav (36x)
Autor v článku popisuje důvody stále častějšího odpojování objektů od systému centrálního zásobování teplem a přibližuje...
Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (31x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...
Modernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapaModernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapa (28x)
Teplárna závodu Synthesia, a.s. "Zelená louka" zahájila provoz v letech 1953 a 1954. Je provozována celoročně a spolu s ...