Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo Analýzu vývoje ekonomiky ČR – leden 2020

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo Analýzu vývoje ekonomiky ČR – leden 2020

Publikováno: 30.1.2020
Rubrika: Tiskové zprávy

Česká ekonomika si i přes nepatrné zpomalení ve 3. čtvrtletí 2019 udržuje stabilní růstové tempo, které se poslední rok pohybuje kolem 2,5 %. Vyplývá to z aktuálně vydané čtvrtletní zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu Analýza vývoje ekonomiky ČR – leden 2020.

„Ekonomika je tažena především službami, jejichž růst eliminuje slábnoucí příspěvek průmyslu, na který dopadá především slabá zahraniční poptávka,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. Aktuální předstihové indexy signalizují, že rozevírání nůžek mezi službami a průmyslem bude pokračovat i v dalších kvartálech, až do doby, dokud nedojde k oživení ve zpracovatelském průmyslu v Evropské unii, především v Německu.

Výhled pro nejbližší období zůstává stále nejistý. Jistým příslibem by mohla být uzavřená první fáze obchodní dohody mezi USA a Čínou, stejně jako odsouhlasení brexitové dohody o odchodu Spojeného království z EU ke konci ledna 2020. K úplnému odbourání všech tarifních i netarifních překážek v obchodě mezi USA a Čínou je však stále daleko a rovněž budoucí jednání o nové obchodní smlouvě mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií budou značně komplikovaná. S ohledem na nejasnou situaci v zahraničí se proto očekává, že česká ekonomika v letošním roce zpomalí růst na 2,2 % z odhadovaných 2,5 % v roce 2019.

Čtvrtletní zpráva rovněž obsahuje i detailní analýzu výdajů na výzkum a vývoj a analýzu hlavních odvětví národního hospodářství z pohledu patentní aktivity. „Výdaje na VaV  v ČR dosáhly v roce 2018 rekordní výše, když překročily stomiliardovou hranici a ve srovnání s rokem 2008 byly vyšší o více než 52 mld. Kč,“ shrnuje vicepremiér Havlíček. Do výzkumu a vývoje již tradičně nejvíce investují podniky (62 % výdajů za celou ČR), následuje vysokoškolský (21,7 %) a vládní sektor (16,4 %). Více než polovina celkových výdajů na VaV byla investována ve zpracovatelském průmyslu a pětina v odvětví informačních a komunikačních činností.

Důležitým prvkem celého inovačního procesu je patentní aktivita. Z mezinárodní komparace přihlášených patentů vyplývá, že ČR je v drtivé většině klíčových technologií v první světové dvacítce. Srovnání zároveň odhaluje, že ČR se specializuje především na nanotechnologie, zatímco v mikro a nano-elektronice spíše ztrácí. Z jednotlivých patentních sekcí členěných podle Mezinárodní klasifikace patentů (IPC) se ČR daří hlavně v medicíně a dopravě. Naopak průměrný počet patentů v oblasti fyziky, která se celosvětové těší největšímu zájmu inovátorů, v ČR rostl podprůměrně.

Analýzu najdete ZDE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (70x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (43x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (42x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...