Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Minimálního kontrolovaného výkonu dosáhl 1. blok JE Leningradská II, do které dodávají i české firmy

Minimálního kontrolovaného výkonu dosáhl 1. blok JE Leningradská II, do které dodávají i české firmy

Publikováno: 9.2.2018
Rubrika: Jaderné

Dne 6. února 2018 bylo v 1. bloku ruské jaderné elektrárny Leningradská II s reaktorem VVER-1200 dosaženo minimálního kontrolovaného výkonu. Jedná se už o druhý blok generace III+, který je na světě v provozu, a opět jde o ruský blok. Prvním byl 1. blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II, také s reaktorem VVER-1200, který zahájil komerční provoz v roce 2017.

„Dosažení minimálního kontrolovaného výkonu 1. bloku jaderné elektrárny Leningradská II je posledním článkem řetězce činností fyzikálního spouštění, které začalo 8. prosince 2017. Díky kvalitnímu a včasnému splnění všech naplánovaných prací jsme mohli v novém reaktoru dosáhnout kritičnosti bezpečně a v termínu dle harmonogramu,“ uvedl Andrej Petrov, generální ředitel Koncernu Rosenergoatom (energetická divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom a provozovatel ruských jaderných elektráren).

Hodnota minimálního kontrolovaného výkonu představuje méně než 1 % nominálního výkonu bloku. V následujícím týdnu provedou pracovníci elektrárny řadu fyzikálních zkoušek, kterými určí přesné neutronické charakteristiky první zavážky jaderného paliva do reaktoru a ověří spolehlivost systémů ochrany, řízení a pro zajištění jaderné bezpečnosti. Pak bude následovat fáze energetického spouštění, během níž blok vyrobí první elektřinu a zvýší svůj výkon až na 100 %.

V jaderné elektrárně Leningradská II Rosatom staví dva bloky typu VVER-1200, které se řadí ke generaci III+. To znamená, že mají oproti stávajícím jaderným elektrárnám zvýšenou úroveň bezpečnosti a zlepšené provozní a ekonomické parametry. Ruský projekt se vyznačuje unikátní kombinací aktivních a pasivních bezpečnostních systémů, splňuje veškerá pofukušimská bezpečnostní kritéria a jeho autonomní provoz v případě mimořádné události dosahuje 72 hodin bez zásahu zvnějšku.

České firmy mají s reaktory VVER-1200 reálné dodavatelské zkušenosti. Do elektrárny Leningradská II například dodaly armatury firmy Arako, Armatury Group, Modřany Power, Mostro a MPower Engineering, LOCA-kabely Kabelovna Kabex a čerpadla Sigma Group. Šlo v souhrnu o produkci za 350 milionů korun. Do elektrárny Novovoroněžská II putovaly z Česka v letech 2003 – 2016 armatury, hermetické kabelové průchodky, čerpadla, elektropohony, laboratorní vybavení a obráběcí stroje v celkové hodnotě přes 1,4 miliardy korun.

V Leningradské jaderné elektrárně jsou v současnosti provozovány čtyři bloky typu RBMK-1000, které budou v příštích letech průběžně odstavovány, protože dosáhnou hranice své životnosti. Nejstarší z bloků má provozní povolení platné do konce prosince 2018, nejnovější do roku 2025. Pro náhradu výkonu za starší typ bloků jsou určeny nové bloky typu VVER-1200, které udrží energetický význam této lokality. Elektrárna se nachází zhruba 42 kilometrů západně od Petrohradu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Jaderná elektrárna Leningradská II

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (35x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (34x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...