Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Mezinárodní fórum dodavatelů pro jadernou energetiku Atomex-Evropa se konalo za široké účasti českých a slovenských firem

Mezinárodní fórum dodavatelů pro jadernou energetiku Atomex-Evropa se konalo za široké účasti českých a slovenských firem

Publikováno: 7.12.2015
Rubrika: Jaderné

Ve dnech 30. listopadu a 1. prosince probíhalo v Budapešti mezinárodní fórum, na němž se setkali evropští dodavatelé pro jadernou energetiku. Pořadatelem byla ruská státní korporace pro atomovou energii Rosatom, která touto cestou hledá nové dodavatelské firmy.

Místem konání šestého ročníku tohoto fóra byla zvolena Budapešť v souvislosti s jedinou maďarskou jadernou elektrárnou Pakš. Jsou zde provozovány čtyři bloky s reaktory typu VVER-440, přičemž první dva již překročily svou 30letou projektovou dobu životnosti a mají povolení k tomu, aby byly v provozu dalších 20 let. Další dva bloky mají licenci zatím do roku 2016 a 2017 s tím, že žádost o prodloužení provozu třetího bloku již byla podána k regulačnímu úřadu. Zařízení pro primární okruh těchto čtyř bloků bylo vyrobeno v plzeňském závodě firmy Škoda (dnes Škoda JS).

V této lokalitě má začít v roce 2018 výstavba dvou nových bloků s pokročilými reaktory VVER-1200. Jde o evoluční verzi reaktorů VVER-1000, které známe například z českého Temelína. Zásadní modernizací prošly například bezpečnostní systémy, u nichž byla posílena pasivní role. Elektrárna je díky tomu schopna podstatně lépe reagovat na vnější události, které by ohrožovaly její bezpečnost, a to i za extrémních situací. Pokud by například byla kompletně odříznuta od elektrické sítě, došlo by k automatickému uvedení do chodu chladicího systému, který by v tomto případě odváděl teplo z reaktoru do atmosféry přes několik tepelných výměníků a zabránil poškození reaktoru podobně, jako k tomu došlo v japonské Fukušimě. Elektrárna je také připravena i za nejextrémnějších událostí, které přichází jednou za deset milionů let provozu, ochránit okolní prostředí před únikem radioaktivity. K tomu jí pomáhá lapač taveniny, který je schopen bezpečně zachytit a udržet roztavené jaderné palivo, pokud by došlo k jeho roztavení.

Cílem Rosatomu bylo navázat spolupráci s dalšími dodavatelskými firmami z Evropy, které by se mohly podílet na jeho projektech v Rusku i v zahraničí, především na projektu jaderné elektrárny Pakš II. Největší zastoupení měly maďarské, české a slovenské firmy, u nichž panuje velký zájem o ruské projekty nejen tlakovodních reaktorů. Firmám byly prezentovány současné projekty Rosatomu, postup zadávání zakázek, elektronický katalog dodavatelů (umožňuje spravovat databázi 24 tisíc dodavatelských firem) a možnosti exportního financování dodávek.

Mezi českými firmami byl například EGP Invest, který dodal projekt strojovny pro rychlý výzkumný reaktor MBIR, a ÚJV Řež, která má působit jako odborná podpora při hodnocení bezpečnosti a licencování reaktorů VVER-1200 ve finském Hanhikivi a tureckém Akkuyu. Dále ALVEL zabývající se lokalizací jaderného palivového cyklu v Evropě, výrobce řídicích systémů ZAT, Národní strojírenský klastr, třebíčský výrobce těsnění a dalších dílů pro jaderné elektrárny MICo, slovenské firmy VÚJE, Wizaco (nedestruktivní analýza materiálů), Enseco (uvádění jaderných elektráren do provozu) a PPA Energo.

Fórum zahájil Kirill Komarov, náměstek pro mezinárodní obchod společnosti Rosatom. Uvedl: „V současnosti zaujímá Rosatom přední místo v oblasti výstavby jaderných elektráren. V různé fázi realizace se nachází 43 bloků, z nichž se 9 nachází na území Ruska a zbývajících 34 v zemích Evropy, Blízkého východu a jihovýchodní Asie. Naše projekty jsou výbornou příležitostí pro evropské dodavatele a jejich výrobky a služby.“

Pro informaci

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky, a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazení JE z provozu a zpracování vyhořelého jaderného paliva.

Rosatom je vlastníkem i operátorem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 34 bloků, které produkují 16% veškerého objemu elektrické energie v Rusku.

Rosatom zaujímá špičkovou pozici na světovém trhu jaderných technologií. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu má hodnotu 100,3 miliard amerických dolarů a patří do něj 27 bloků jaderných elektráren.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (61x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (43x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...