Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Mankala

Mankala

Publikováno: 21.12.2018
Rubrika: Jaderné

Lidé si pod pojmem Mankala představí většinou stolní hru. Ve Finsku ale toto označení platí rovněž pro způsob financování, který je využíván při výstavbě nových jaderných zdrojů, konkrétně 3. bloku jaderné elektrárny Olkiluoto (EPR 1600 MW, EPC dodavatel konsorcium Framatome-Siemens) a jediného bloku nové jaderné elektrárny Hanhikivi (VVER - 1200 MW, EPC dodavatel Atomstrojexport, dceřiná společnost ruské státní korporace Rosatom).

Mankala jako způsob financování nového zdroje pro výrobu elektrické energie je založen na tom, že velcí spotřebitelé elektřiny vytvoří sdružení (např. akciovou společnost), které financuje jako investor výstavbu. Členem sdružení je rovněž budoucí provozovatel jaderné elektrárny, který bude plně odpovědný za její provoz - u 3. bloku JE Olkiluoto je to společnost Teolisunden Voima Oy, u JE Hanhikivi společnost Fennovoima. V ní třetinu akcií vlastní ruský Rosatom, zbytek finští akcionáři.

V čem jsou přednosti financování nového jaderného zdroje formou Mankala? Podle platné finské legislativy je možné, aby firmy, které jsou členem sdružení financujícího výstavbu, odebíraly elektrickou energii z tohoto zdroje pro svou potřebu pouze za výrobní cenu, tj. bez poplatků na dotace obnovitelných zdrojů energie. Platí pouze poplatky za transport a distribuci. Při dalším prodeji této elektřiny, tj. obchodování s takto získanou energií, už ale musí za odběr členové sdružení zaplatit plné poplatky. Finsko si takovou úpravu legislativy, rozdílnou od obecně platných právních předpisů pro trh s elektrickou energií v EU, vyjednalo při vstupu do Evropské unie.

V ČR však platná legislativa neumožňuje, aby firmy, sdružené v investiční společnosti formou Mankala, odebíraly elektrickou energii z nově postavené elektrárny za výrobní ceny bez poplatků za OZE. I společnosti, které provozují vlastní elektrárny, dříve označované "závodní", např. Třinecké železárny, musí platit tržní ceny včetně poplatků za OZE. ČR si totiž při vstupních rozhovorech s EU příslušnou výjimku nevyjednala, i když příklad Finska byl znám a mohl sloužit jako precedens.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (40x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...