Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Leningradská JE-II vyrobila svou první miliardu kWh elektřiny

Leningradská JE-II vyrobila svou první miliardu kWh elektřiny

Publikováno: 25.6.2018
Rubrika: Jaderné

První blok jaderné elektrárny Leningradská II, který je nyní v závěrečné fázi spouštění, dodal k 19. červnu 2018 do energetické sítě svou první miliardu kilowatthodin elektřiny (1 TWh). V bloku nyní probíhají testy za plného výkonu a po jejich dokončení bude zahájen jeho komerční provoz.

„Miliarda kilowatthodin elektřiny je prvním významným výrobním ukazatelem, kterého náš blok dosáhl po 100 dnech provozu při různých úrovních výkonu. Souběžně s tím probíhá v bloku komplexní program zkoušek, které mají za cíl potvrdit jeho spolehlivost, bezpečnost a účinnost. Testy začaly při 40 procentech výkonu, pokračovaly při 50, 75 a 90 procentech a od 12. června jsme na nominální hodnotě. Díky tomu jsme mohli uvést do provozu třetí přenosovou linku pro vyvedení výkonu a tím tento blok již nyní přispívá k zajištění energetické bezpečnosti regionu. Po zahájení komerčního provozu bude přinášet do rozpočtu Leningradské oblasti 3 miliardy rublů ročně (zhruba 1 miliarda korun),“ uvádí hlavní inženýr elektrárny Leningradská II Alexandr Běljajev.

Nový blok oproti tradičním blokům typu VVER-1000 patří ke generaci III+ a jeho projekt prošel mnoha modifikacemi, které podstatně zlepšují ekonomiku i bezpečnost jeho provozu. Například elektrický výkon bloku byl navýšen o 20 % (z 1000 na 1200 MWe) a projektová doba provozu základních komponent na dvojnásobek (z 30 na 60 let). Blok splňuje nejpřísnější mezinárodní požadavky v oblasti jaderné bezpečnosti.

Na výstavbě nových bloků se dodavatelsky podílí také české firmy. Například armatury dodaly firmy Arako, Armatury Group, Modřany Power, Mostro a MPower Engineering, čerpací techniku Sigma Group, kabely Kabelovna Kabex a servopohony ZPA Pečky.

V současnosti pracovníci elektrárny testují blok při různých provozních režimech na nominální hodnotě výkonu. Celkem bude provedeno 73 kontrolních měření, z čehož 13 již bylo splněno a dalších 17 probíhá. Podle plánu by tyto zkoušky měly být dokončeny v srpnu a pak začne 15denní předávací zkouška, po níž blok zahájí komerční provoz. Očekává se, že tento krok by měl dozorný úřad schválit před koncem letošního roku.

Leningradská jaderná elektrárna se nachází asi 40 kilometrů západně od Petrohradu na břehu Finského zálivu. Jde o první ruskou jadernou elektrárnu s reaktory typu RBMK-1000, které jsou zde dodnes v provozu. Nyní zde probíhá výstavba dvou bloků typu VVER-1200, které nahradí nejstarší dvojici z celkem čtyř bloků RBMK-1000 této elektrárny. První blok VVER-1200 byl připojen k síti 9. března 2018.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Leningradská JE-II

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (43x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (40x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...