Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Krajině po důlní těžbě dávají novou tvář odborníci z elektrárny

Krajině po důlní těžbě dávají novou tvář odborníci z elektrárny

Publikováno: 13.9.2007, Aktualizováno: 12.7.2022 13:24
Rubrika: Elektrárny

Elektrárna Ledvice je jedinou z uhelných elektráren Skupiny ČEZ, která k ukládání vedlejších energetických produktů používá unikátní světovou technologii holandské firmy GEHO Pums (nyní WEIR Limited). Do provozu byla uvedena v roce 1998 a podle Františka Stracha, ředitele Elektrárny Ledvice, je unikátní nejen v Česku, ale prakticky v celé Evropě.

„Stejně jako ostatní zdroje Skupiny ČEZ má i Elektrárna Ledvice velmi kladný vztah k životnímu prostředí a snaží se chovat šetrně k přírodě. Koncem 90. let minulého století proto byly odstaveny dva bloky o celkovém výkonu 310 MW a další dva, každý o výkonu 110 MW byly odsířeny. Zároveň byl rekonstruován blok o výkonu 110 MW na technologii fluidního spalování. Souběžně s těmito stavbami byla instalována i unikátní světová technologie pro likvidaci vedlejších energetických produktů, která pro tyto produkty nemá nejen v České republice obdoby,“ říká František Strach.
V praxi se jedná o dálkovou tlakovou dopravu GEHO. „Je to soustava čerpací techniky, dvou podávacích čerpadel a dvou hlavních pístomembránových čerpadel o součtovém výkonu 154 m3/hod. a výtlačného potrubí. Provozní tlak se dle vstupních parametrů stabilizátu může pohybovat v rozmezí od 15 do 95 bar. Dopravní vzdálenost z elektrárny na složiště je zhruba 4.500 metrů. Vstupním materiálem jsou stabilizáty vyrobené z vedlejších energetických produktů ve dvou míchacích centrech stabilizátu,“ vysvětluje Radek Beránek, vedoucí odboru péče o zařízení společné technologie a stavební v Elektrárně Ledvice
Od uvedení do provozu v roce 1998 do konce roku 2006 bylo technologií dálkové tlakové dopravy GEHO uloženo cca 3,500.000 m3 stabilizátu, který je certifikován jako stabilizát-pasta pro krajinotvorbu. „Způsob likvidace vedlejších energetických produktů touto technologií se vyznačuje značně nižšími provozními náklady, než kdyby se jednalo o pásovou či automobilovou dopravu. A co je hlavní, doposud je spolehlivá na 100 procent. Dalším nespornou výhodou této technologie je šetrnost k životnímu prostředí, což bylo a je kvitováno příslušnými státními orgány,“ dodává Radek Beránek.
Vedlejší energetické produkty (VEP) vznikají po spalování hnědého uhlí v kotli. Stejně jako u domácích kamen jsou to popel a struska, k nimž je ovšem nutné v případě elektrárny ještě přidat produkty odsíření. Všechny suroviny jsou přitom zpracovávány do výrobků certifikovaných státními technickými a zkušebními ústavy. „Elektrárna Ledvice má tak udělený certifikát pro strusku, která se dá použít pro násypy, tvarové úpravy krajiny či vyplňování vytěžených prostor. Dále pro produkt odsíření, který je vhodný pro výrobu a stabilizaci směsi v silničním stavitelství. Certifikát má i popílek určený pro stavební účely, výrobu malt a betonu nebo podkladní vrstvy vozovek. Stabilizát pak slouží k obnově krajiny zasažené důlní těžbou, stejně jako stabilizát – pasta. Vše se tedy dá využít i pro stavební účely,“ upřesňuje ředitel elektrárny František Strach.
Právě posledně zmiňovaný VEP je nyní ukládán do vyuhleného lomu Fučík asi 4 500 metrů za elektrárnou směrem k Duchcovu. Tato lokalita slouží k ukládání VEP od roku 1981, přičemž požadavkem okolních obcí bylo a je vybudování dopravního koridoru a podle dosud platného územního plánu i rekreačního jezera. „Výstavba Koridoru I proběhla v letech 1997 až 2002, Koridor II byl dokončen vloni. V současné době je VEP ukládán v lokalitě Fučík do Koridoru III, přičemž s ukončením jeho výstavby se počítá v roce 2012. Následně je do roku 2016 naplánován Koridor IV. Konečné tvarování budoucího jezera pak proběhne v letech 2016 až 2022,“ uzavírá Radek Beránek, vedoucí odboru péče o zařízení společné technologie a stavební v Elektrárně Ledvice (Zdroj: ČEZ , a.s.)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (35x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Moderní hnědouhelný blok v Kladně slavnostně uveden do provozu (30x)
V úterý 9. dubna 2014 byl slavnostně uveden do provozu blok K7, který bude disponovat maximálním výkonem 135 MW a výrobo...