Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Korejská vláda podporuje zahraniční projekty KHNP, uchazeče o dostavbu českého jádra

Korejská vláda podporuje zahraniční projekty KHNP, uchazeče o dostavbu českého jádra

Publikováno: 10.8.2018
Rubrika: Jaderné

Korejská vláda plně podporuje společnost Korean Hydro and Nuclear Power (KHNP) v exportu jaderných technologií do Česka, Spojených arabských emirátů, Polska, Velké Británie či Saudské Arábie. Korejský ministr obchodu, průmyslu a energetiky Ungyu Paik již v této věci navštívil většinu z těchto zemí.

V rámci prohlubování Česko-korejského partnerství, země podepsaly již v roce 2015 memorandum o strategické spolupráci, a působení firem jako Doosan Škoda Power či Hyundai Motor dělá z Koreje jednoho z největších investorů v Česku. KHNP pak nabízí jedno z technologicky i bezpečnostně nejpokročilejších řešení a patří mezi nejvážnější favority tendru na dostavbu českých jaderných elektráren.

Nyní se zaměřujeme primárně na zahraniční projekty a český tendr je tak pro nás aktuálně hlavní prioritou. České inženýrské a strojírenské firmy jsou dlouhodobě na špičkové úrovni. Abychom zajistili maximální úroveň kvality výstavby, jsme proto připraveni se z velké části spolehnout především na místní dodavatele,“ řekl Harry Chang, mluvčí KHNP pro český projekt.

Stejný postoj vůči jaderné energetice v Česku i Koreji

Korea a Česká republika sdílí také podobně pozitivní postoj vůči jaderné energetice. Podle nezávislého korejského průzkumu, provedeného agenturou Gallup Korea, je 54 % tamějších obyvatel pro udržení či navyšování podílu jaderné energie, zatímco pro jeho snížení je pouze 32 %. Průzkum, který provedlo v Česku Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v loňském roce pak ukazuje, že 51 % Čechů souhlasí s dostavbou třetího a čtvrtého reaktoru Temelínu.

Počasí v Koreji připomíná důležitost jaderné energie

Skutečnost, jak moc je jaderná energie důležitou součástí energetického mixu, podtrhuje i aktuální situace v Koreji. Kvůli pokračující vlně veder tam extrémně stoupla spotřeba elektrické energie. KHNP se tak rozhodla k aktuálně sedmnácti zapojeným reaktorům přidat v půlce srpna další dva. Spotřeba elektřiny může v daných týdnech dosáhnout více než 88 GWh a KHNP bude schopna zapojením dvou reaktorů produkovat dalších 5 gigawattů.

O společnosti KHNP

KHNP je státem vlastněná společnost s více než 40letou tradicí ve výstavbě a provozování jaderných a vodních elektráren. Jako jeden z lídrů jaderného energetického průmyslu ve světě spolupracuje na projektech a je spolehlivým dodavatelem jaderných reaktorů. Firma v současnosti provozuje 24 jaderných elektráren a dalších 9 buduje ve Spojených arabských emirátech a Koreji. Moderní reaktory generace III+ EU-APR a APR1000 nabízejí nejmodernější prvky pasivní bezpečnosti, ochranu v případě havárie velkého letadla a kybernetické bezpečnosti.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Korejská vláda podporuje zahraniční projekty KHNP, uchazeče o dostavbu českého jádra (ilustrační foto)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (40x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...