Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Korejská firma KHNP posiluje své postavení v českém jaderném sektoru

Korejská firma KHNP posiluje své postavení v českém jaderném sektoru

Publikováno: 5.2.2020
Rubrika: Jaderné

Jižní Korea je v současnosti čtvrtým největším investorem v České republice. Jihokorejské firmy zde investovaly již přes 79 miliard Kč. Zároveň podpořily místní zaměstnanost a pomohly vytvořit přes dvanáct tisíc nových pracovních míst. Společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) má rovněž zájem o dlouhodobé partnerství s českou stranou a dala si za cíl dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Díky více než čtyřiceti letům zkušeností s výstavbou a provozem jaderných elektráren Korejci pravidelně dokončují své projekty dle harmonogramu a v rámci dohodnutého rozpočtu. Dobrým příkladem je jaderná elektrárna Barakah ve Spojených arabských emirátech, v současnosti jediná budovaná elektrárna, jejíž výstavba probíhá dle harmonogramu i stanoveného rozpočtu. KHNP zároveň podepsala s provozovatelem elektrárny smlouvu o dlouhodobé údržbě jaderných bloků.

KHNP nabízí svůj reaktor APR1000 pro nový jaderný zdroj v Dukovanech. APR1000 je tlakovodní reaktor třídy 1000 MWe, generace III+. Byl vyvinut společností KHNP a zahrnuje nejnovější konstrukční řešení moderních korejských reaktorů zvyšujících bezpečnost elektrárny při vynikajících výkonových parametrech se základem na konstrukci osvědčené při provozování a výstavbě reaktorů OPR1000 a APR1400 v Koreji a SAE.

APR1400 generace III+ byl certifikován pro EUR v roce 2017. Nabízený model tedy plně vyhovuje evropským normám. Současně byl v roce 2019 reaktor APR1400 společnosti KHNP certifikován i Americkou komisí pro atomovou energii (NRC), regulátorem jaderné energetiky v USA.
Certifikát potvrzuje, že podle NRC je konstrukční řešení reaktoru zcela v souladu s americkými bezpečnostními požadavky.

Společnost podepsala mnoho významných česko-korejských smluv, včetně spolupráce s ÚJV Řež. Všechny zúčastněné strany tak mohou vzájemně sdílet praktické dovednosti ve výzkumu i jaderné energetice. Kromě toho byla dohodnuta spolupráce při řešení problémů, které se mohou při výstavbě nových jaderných zdrojů vyskytnout, a podpora podnikatelských aktivit v oblasti jaderné bezpečnosti.

Korejská strana považuje klid a pohodlí místních obyvatel za stejně důležité jako samotné technologie, což se odráží v činnostech společenské odpovědnosti organizovaných společností KHNP v České republice. V posledních třech letech uspořádala firma mnoho dobrovolnických aktivit v obcích, jako jsou Třebíč, Moravský Krumlov, Ivančice nebo Okříšky. Pomohla školám a poskytovatelům sociálních služeb či náhradní péče a zástupci KHNP doprovázení studenty z korejských univerzit se aktivně zúčastnili českého programu dobrovolné péče o seniory a osoby s postižením. V budoucnu by KHNP případně mohla zapojit české studenty jaderné energetiky do svého programu podpory.

„Snažíme se nejen seznámit Českou republiku s našimi technologiemi, ale zároveň také navázat skutečné přátelství s lidmi, kteří žijí v bezprostředním sousedství těchto technologií,“ řekl Čä-Hoon Čchung, generální ředitel KHNP. KHNP je rovněž hrdým sponzorem hokejového klubu SK Horácká Slavia Třebíč. Hokej má v obou zemích významné postavení. Loni společnost KHNP organizovala akce, při kterých se setkávali Češi a Korejci v Praze či v Jižní Koreji a užívali si zápasy ledního hokeje během zimních olympijských her v korejském Pchjongčchangu, a současně představila Čechům korejskou kulturu. Korejci podporovali český reprezentační tým v zápase proti Švýcarsku a oblékli si na něj dresy kapitána Martina Erata a Jaromíra Jágra.

Pokračují i jednání s českou vládou a zástupci KHNP představili české straně svou nabídku na Energetickém fóru pořádaném Poslaneckou sněmovnou. V červnu se generální ředitel KHNP Čä-Hoon Čchung setkal s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, aby s ním projednal budoucnost tohoto partnerství.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
NPP Shin Kori 3 & 4 (APR 1400)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (41x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...