Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Komise Akademie věd radí zachovat limity, ale severočeské uhlí neodepisovat

Komise Akademie věd radí zachovat limity, ale severočeské uhlí neodepisovat

Publikováno: 4.3.2010
Rubrika: Elektrárny, Uhlí

(Zdroj: www.novinky.cz) - Do diskuse o tom jak naložit se zásobami hnědého uhlí v severočeské pánvi se zapojila i Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR (AV). Akademici doporučují minimálně následujících 20 let zachovat stávající ekologické limity, zároveň však nedoporučují zcela uhelné zásoby odepsat. Měly by být převedeny do nebilančních zásob s jiným než palivovým využitím.

Akademici odhadují, že v dalších desetiletích lze očekávat útlum uhelné energetiky, uhlí by mělo získat ve stále větší míře charakter cenné chemické suroviny pro inteligentnější využití než masivní pálení s nízkou účinností a vývoz elektřiny, a tím i životního prostředí kraje do zahraničí. Podle akademiků je nutná modernizace zdrojů a soustav zásobování teplem pro obytnou a občanskou sféru, která je na rozdíl od elektroenergetiky výrazně zaostalá.

Těžba se podepisuje na zdraví lidí
"Čas uplynulý od vyhlášení limitů ale nebyl využit pro výraznější změnu orientace našeho hospodářství od těžby a vývozu surovin a energie, od těžkého hutního, chemického a strojírenského průmyslu k sofistikovanějším výrobám s větším množstvím zhodnocení vstupů a vyšším podílem lidského umu a práce," píše se ve stanovisku. Komise poukazuje na zvýšenou nemocnost, snížený věk dožití a zpomalený vývoj dětí u obyvatel v oblasti severočeské hnědouhelné pánve, což prokázaly výzkumy z posledních 20 let. S důlní činností souvisejí podle akademiků i problémy s obnovou lesních porostů a snahou o návrat původních dřevin a rostlinných i živočišných druhů do oblasti, pokračování těžby za limity je rizikové i z hlediska geologické nestability podloží.

Zásoby uhlí na 50 let
Prolomení limitů by si vyžádalo likvidaci Horního Jiřetína a sousedních Černic na Mostecku. Skupina Czech Coal je připravena investovat do zpřístupnění zásob hnědého uhlí za územními limity v lomu ČSA firmy Litvínovská uhelná až 22 miliard Kč. Projekt zahrnuje pořízení nové těžební technologie včetně vypořádání zájmů a přesídlení obcí. V dobývacím prostoru Litvínovské uhelné jsou zásoby 773 milionů tun uhlí. V případě rozšíření těžby za limity by bylo možné vytěžit minimálně 287 milionů tun, to by životnost lomu ČSA prodloužilo do roku 2068. V lomu je nyní do hranice limitů možné vytěžit asi 37 milionů tun uhlí.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (35x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
ČT: Severní energetická bude těžit i hlubinným způsobem (28x)
Most 2. října (ČTK) - Firma Severní energetická bude na povrchovém dole u Horního Jiřetína těžit hnědé uhlí také hlubinn...