Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Kombinovaná výroba šetří energii i životní prostředí

Kombinovaná výroba šetří energii i životní prostředí

Publikováno: 9.10.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Teplárenství

Výroba elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla stoupla za prvních osm měsíců letošního roku meziročně o 4,3 % na více než 5 TWh. Tímto k životnímu prostředí šetrným způsobem se v Česku získává již téměř desetina elektřiny a více než dvě třetiny tepla pro vytápění domácností i dalších objektů!

Při výrobě elektřiny se bez užitku maří téměř třetina veškeré energie získané v ČR. Lidé většinou netuší, že v klasické elektrárně se ze tří vagonů uhlí přemění na elektřinu jen jeden a vznikající teplo je vypuštěno bez užitku chladicí věží do ovzduší. „Je to, jako byste pokaždé snědli jen třetinu jablka a zbytek hodili do koše,“ řekl ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. Řešením je kombinovaná výroba elektřiny a tepla neboli kogenerace, která ušetří přibližně třetinu paliva a stejnou měrou snižuje i ekologickou zátěž. Pokud místo chladicí věže připojíme za turbínu výměníkovou stanici a ohřejeme v ní vodu pro vytápění měst a obcí, pak hospodárně využijeme až 90 % energie paliva. „Z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla pochází v České republice přibližně 9 % vyrobené elektřiny. Každý rok se tím ušetří ekvivalent energie obsažené ve 4 milionech tun hnědého uhlí,“ řekl Martin Hájek a dodal: „To je 80.000 vagonů. Pokud bychom je zapřáhli za sebe, zabraly by trať z Ostravy do Chebu a zpátky.“ Využití jedné pětiny dnes zmařeného tepla z výroby elektřiny by přineslo úsporu primární energie srovnatelnou se snížením spotřeby tepla pro vytápění v bytových domech a terciální sféře na polovinu. Rozvoj kombinované výroby je možný jednak připojováním zákazníků k soustavám zásobování teplem s kogeneračním zdrojem tepla, jednak instalací kogeneračních jednotek do kotelen, které zatím vyráběly jen teplo. Konkrétní příklady jsou uvedeny v příloze tiskové zprávy. „Rozvoj kombinované výroby je významné protikrizové opatření, které může dát práci tisícům lidí. Pokládka nového potrubí zaměstnává české firmy, kogenerační jednotky se vyrábí v České republice,“ dodal Martin Hájek. Říjen je již tradičně vyhlášen měsícem kombinované výroby elektřiny a tepla, kdy se konají tematicky zaměřené konference a další doprovodné akce. „Nevýhodou kogenerace je, že na rozdíl od zateplení domu není změna hned na první pohled vidět na fasádě. Je proto třeba využít každou příležitost a dát lidem možnost, aby se o tomto šetrném získávání energie něco dozvěděli,“ řekl Martin Hájek. Významnými kogeneračními výrobci elektřiny a tepla jsou teplárny ve většině krajských a v řadě okresních měst, dále závodní elektrárny průmyslových podniků i některé velké uhelné elektrárny, které dodávají teplo do rozsáhlých sítí blízkých měst. Kombinovaná výroba však již dnes není jen doménou velkých zařízení, lze ji úspěšně provádět i v plynových motorech nebo mikroturbínách. Šetří se tak životní prostředí, ale také peněženky lidí.

Podrobné informace o kombinované výrobě elektřiny a tepla včetně níže uvedených obrázků a příkladů naleznete na internetové stránce http://www.kombinovana-vyroba.cz/

Příklady:

  • Skupina MVV Energie CZ rozšířila za více než půl miliardy korun v posledních třech letech kombinovanou výrobu elektřiny a tepla plynovými kogeneračními motory v 9 lokalitách šesti měst (Opava, Louny, Studénka, Jílové, Děčín-Boletice a Česká Lípa). Další kogenerační motory instaluje skupina MVV v libereckém Františkově. Plynové motorové kogenerační jednotky uvedla vloni do provozu společnost Teplo Tišnov a letos v Boskovicích a Blansku společnost Zásobování teplem Blansko. Další se chystá instalovat společnost ČEZ ve Vrchlabí.
  • Kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z biomasy zahájily v minulých letech v nových zdrojích Plzeňská teplárenská, Teplárna Krnov, TTS Třebíč, Energetické centrum Jindřichův Hradec nebo Žatecká teplárenská a letos Teplárna Mydlovary. Z uhlí už vyrábí nejen teplo, ale i elektřinu také Klatovská teplárna nebo CTZ Uherské Hradiště. Rovněž všechny tři zařízení pro energetické využití odpadu v Praze, Brně a Liberci po modernizaci využívají spalovaný odpad pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. 
  • Aktuálně zahájila dodávku tepla novým horkovodem z Elektrárny Ledvice do Bíliny společnost ČEZ Teplárenská. Teplo z kogenerace zde nahradilo plynové kotelny a každá z 1.150 napojených domácností průměrně ušetří za letošní zimu 5300 korun a město při vytápění svých objektů dokonce milion korun.
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...