Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    KLDR obnovila činnost zakonzervovaného jaderného reaktoru

KLDR obnovila činnost zakonzervovaného jaderného reaktoru

Publikováno: 3.10.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Washington 2. října (ČTK) - Severní Korea obnovila činnost reaktoru, který produkuje plutonium nezbytné pro výrobu jaderných náloží. Podle agentury AFP to potvrzují nové satelitní snímky, které analyzoval výzkumný institut na známé americké Škole pokročilých mezinárodních studií Johnse Hopkinse. Pětimegawattový reaktor v jaderném komplexu Jongbjon zavřela KLDR v rámci odzbrojovací dohody, ale v dubnu uvedla, že ho opět hodlá spustit. 

Klíčová slova: jaderný reaktor, plutonium, jaderné nálože

Na snímcích je vidět horká odpadní voda proudící z reaktorových chladičů. Reaktor může podle amerických zdrojů produkovat ročně šest kilogramů plutonia, což je množství dostatečné pro sestrojení jaderné bomby. 
Podezření, že Severní Korea se zřejmě snaží znovu uvést do provozu dosud zakonzervovaný reaktor, se objevilo už v první polovině září. Snímek z komerčního satelitu pořízený 31. srpna ukazoval páru stoupající z budovy, ve které jsou parní turbíny a generátory poháněné teplem z reaktoru. 
Již 28. srpna oznámila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), že Severní Korea provádí v jaderném komplexu Jongbjon stavební práce.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (74x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (45x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...