Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    KHNP je dodavatel služeb EPC a provozovatel jaderných elektráren s 40letými zkušenostmi

KHNP je dodavatel služeb EPC a provozovatel jaderných elektráren s 40letými zkušenostmi

Publikováno: 26.4.2017
Rubrika: Jaderné

Společnost KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power) je dodavatel služeb EPC (inženýrská činnost, nákup a výstavba) pro jaderné elektrárny, ale i majitel a provozovatel všech 25 jaderných bloků v Koreji.

KHNP A JADERNÁ ENERGETIKA

K prosinci 2016 provozuje KHNP 25 komerčních jaderných reaktorů s instalovaným výkonem 23 116 MW. Celkový instalovaný výkon společnosti je pak 28 537 MW, včetně 35 vodních elektráren a elektráren na obnovitelné zdroje. KHNP vyrábí cca 31 % domácího objemu energie. V současnosti probíhá v Koreji výstavba pěti bloků jaderných elektráren a čtyři další bloky elektráren jsou v etapě příprav. KHNP také buduje čtyři jaderné bloky elektrárny Al Baraka ve Spojených arabských emirátech.

KHNP je přední společností s kapitálem v hodnotě cca 42 miliard EUR, která v roce 2015 dosáhla celkového prodeje ve výši EUR 8,6 miliard. KHNP též získala vynikající úvěrové hodnocení od mezinárodních ratingových agentur, včetně Aa2 od ratingové agentury Moody, AA od S&P a AA- od ratingové agentury Fitch.

HISTORIE A SOUČASNOST KOREJSKÉHO JADERNÉHO PROGRAMU

Historie korejské jaderné energetiky se datuje od roku 1957, kdy se Korea stala členem MAAE. O 20 let později (v roce 1978) začala Korea provozovat 1. blok jaderné elektrárny Kori, druhý komerční jaderný reaktor byl zprovozněn ve východní Asii.

Na základě více než 30letých zkušeností s výstavbou, provozem a projektováním jaderných elektráren od spuštění Kori 1 vyvinula KHNP blok typu OPR 1000. Po výstavbě 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Hanbit, která předznamenala začátek OPR1000, spustila a provozuje KHNP 5. a 6. blok jaderné elektrárny Hanbit, 3. a 4. blok a 5. a 6. blok v jaderné elektrárně Hanul, 1. a 2. blok Shin-kori a 1. a 2. blok elektrárny Shin-wolsong.

Projektové zkušenosti získané při vývoji bloku OPR1000 využila KHNP ke zvýšení výkonu reaktoru APR1400 na 1 400 MW, čímž vytvořila globálně konkurenceschopný reaktor, a rovněž uplatnila domácí i zahraniční požadavky na projektování moderních jaderných reaktorů.

REAKTOR NOVÉ GENERACE - APR+

S více než 30letými zkušenostmi v oblasti výstavby, provozu a údržby jaderných zařízení vyvinula KHNP rovněž dva reaktory o výkonu 1500 MW, s označením EU- APR a APR+. EU-APR vyhovuje evropským požadavkům a probíhá jeho certifikace EUR. APR+ je reaktor nové generace se zvýšenou bezpečností a byl schválen korejským dozorným orgánem jako standardní projekt.

Aby vyhověla globálním nárokům, vyvíjí KHNP střední reaktor o výkonu 1 000 MW, s předběžným označením APR1000, který kombinuje provozní zkušenosti OPR1000 a zdokonalené bezpečnostní funkce EUAPR a APR+. Bude splňovat globální požadavky na zvýšenou bezpečnost a ekonomický provoz.

AKTUÁLNÍ PROJEKTY

Projekt jaderné elektrárny ve Spojených arabských emirátech je milníkem v historii jaderné energetiky KHNP stejně jako první export APR1400 od počátků jaderného průmyslu v Koreji před více než 40 lety. Maximálním rozvojem a růstem síly korejského jaderného průmyslu usiluje KHNP o to, aby se Korea stala předním světovým jaderným vývozcem. Kromě toho probíhá výstavba JE ve Spojených arabských emirátech podle rozpočtu a v souladu s časovým plánem.

ZÁJEM O VSTUP

KHNP obdržela žádost o informace v projektu výstavby nových jaderných bloků v České republice. Na základě této žádosti předložila KHNP obchodní informační balíček (30. září 2016) a technický informační balíček (31. října 2016).

Jak je uvedeno v dokumentaci, KHNP doufá ve spolupráci s českými firmami na rozvoji české jaderné energetiky. S ohledem na souvislé více než 40leté zkušenosti v oblasti projektování, výstavby a provozu jaderných zařízení potvrzujeme, že KHNP bude realizovat projekt vynikajícím způsobem, v rámci rozpočtu a v souladu s časovým plánem.

KHNP is the supplier of EPC services and a nuclear plant operator with 40 years of experience
KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power) is a supplier of EPC services (engineering, purchase and construction) for nuclear power plants, but is also the owner and operator of 25 nuclear plants in Korea.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
KHNP je dodavatel služeb EPC a provozovatel jaderných elektráren s 40letými zkušenostmiKHNP je dodavatel služeb EPC a provozovatel jaderných elektráren s 40letými zkušenostmi

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (38x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...