Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    K rozvoji přenosové soustavy pomohou i miliardy od Evropské investiční banky

K rozvoji přenosové soustavy pomohou i miliardy od Evropské investiční banky

Publikováno: 3.2.2017
Rubrika: Tiskové zprávy

Evropská investiční banka půjčí českému provozovateli přenosové soustavy, společnosti ČEPS, 3 miliardy korun na realizaci jejího investičního plánu. Peníze jsou určeny na 25 projektů. Úvěry mají splatnost 8 let včetně tříletého odkladu splátek.

Společně s vlastními a dalšími cizími zdroji financování tak bude realizován investiční program na období let 2016 až 2020. Banka poskytuje úvěr vždy do maximální výše 50 procent celkových investičních nákladů na danou akci.

„Půjčka od Evropské investiční banky zajistí spolehlivé plnění našeho investičního programu, a to za výhodných podmínek. Úvěr byl poskytnut v souladu s dlouhodobou strategií financování společnosti,“ říká Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Čerpání tranší se předpokládá od června 2018. Finance budou použity na modernizaci a rozvoj přenosové soustavy, mimo jiné na stavbu nové rozvodny 420 kV Vítkov, rozšíření rozvodny Přeštice nebo rekonstrukci zapouzdřené rozvodny Chodov, ale i na obnovu systému informačních a komunikačních technologií.

Nová rozvodna 420 kV Vítkov umožní připojení zdrojů elektrické energie (zejména obnovitelných) do distribuční sítě v oblasti Karlovarska a zajistí spolehlivé napájení v této oblasti. Realizací této akce dojde k posílení přenosové soustavy v západních Čechách a bude umožněn postupný přechod ze systému 220 kV na 400 kV. Výstavba rozvodny přinese vyšší stabilitu, bezpečnost a efektivitu provozu přenosové soustavy ČR.

Rozšíření rozvodny Přeštice zajistí obnovu dožitého zařízení a v budoucnu umožní další rozvoj sítě 400 kV.

Rekonstrukce zapouzdřené rozvodny Chodov je nezbytná nejen pro funkční a bezpečný provoz přenosové soustavy, ale především pro zajištění spolehlivého napájení hlavního města.


ČEPS, a.s.:
Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy (elektrická vedení 400 kV a 220 kV) na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle Energetického zákona.

Udržuje, obnovuje a rozvíjí 42 rozvoden, s 75 transformátory, z nichž některé jsou určeny pro převádění elektrické energie z přenosové do distribuční soustavy, a trasy vedení s napěťovou hladinou 400 kV o délce 3724 km a 220 kV o délce 1909 km.

V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje ČEPS, a.s., přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase (systémové služby). Společnost ČEPS je začleněna do evropských struktur. Zajišťuje přeshraniční přenosy pro export, import a tranzit elektrické energie. ČEPS, a.s., se také dlouhodobě aktivně podílí na formování liberalizovaného trhu s elektřinou v ČR i v Evropě.

Více informací naleznete na www.ceps.cz

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
K rozvoji přenosové soustavy pomohou i miliardy od Evropské investiční banky - Ilustrační foto

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (73x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (49x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (39x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...