Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Jak účinně a ekonomicky přijatelně aplikovat odsíření i na střední energetické zdroje?

Jak účinně a ekonomicky přijatelně aplikovat odsíření i na střední energetické zdroje?

Publikováno: 12.5.2016
Rubrika: Teplárenství

V současné době je mnoho provozovatelů uhelných kotlů nuceno řešit zpřísnění emisních limitů pro oxidy síry (SOx). Suchá metoda odsíření pomocí jedlé sody - hydrogenuhličitanu sodného (NaHCO3) představuje technicky a technologicky jednoduchý způsob odsíření spalin s minimálními negativní dopady na provozuschopnost kotle. Článek seznamuje s použitím této metody na uhelných kotlích o středním výkonu v centrální výtopně „Dolní“ v Bruntále v Moravskoslezském kraji.

Klíčová slova: odsíření, uhelné kotle, EVECO

Celý článek (autoři: Ing. Jiří Šikula, Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D., Ing. Marek Šarlej, Ph.D., EVECO Brno, s.r.o., eveco@evecobrno.cz) je ke stažení v náhledovém formátu zde (odkaz na PDF). Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

How effectively and economically to apply desulphurisation even at medium sized energy sources?

Currently there are many operators of coal-fired boilers that are forced to address stricter emission limits for sulphur dioxide (SOx). The dry method of desulphurisation using sodium bicarbonate – sodium hydrogen carbonate (NaHCO3) represents a technically and technologically simple method of the desulphurisation of fumes with minimum negative impacts on the operability of the boiler. The article familiarises readers with the use of this method on medium capacity coal-fired boilers at the “Dolní” central heat plant in Bruntál in the Moravian-Silesian region.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Možnosti udržení malých teplárenských soustav (36x)
Autor v článku popisuje důvody stále častějšího odpojování objektů od systému centrálního zásobování teplem a přibližuje...
Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (31x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...
Modernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapaModernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapa (31x)
Teplárna závodu Synthesia, a.s. "Zelená louka" zahájila provoz v letech 1953 a 1954. Je provozována celoročně a spolu s ...