Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Jaderné elektrárny loni přilákaly na 58 500 turistů, víc než loni

Jaderné elektrárny loni přilákaly na 58 500 turistů, víc než loni

Publikováno: 3.1.2011, Aktualizováno: 11.1.2011 08:11
Rubrika: Jaderné, Lidé-Věci-Události

Dukovany (Třebíčsko)/Temelín (Českobudějovicko) 8. ledna (ČTK) - Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín loni navštívilo na 58.500 turistů. Temelín zaznamenal návštěvnický rekord. Zájem neutuchá ani letos, o první mimořádnou exkurzi v Dukovanech trojnásobně předčil nabídku, a v ostatních termínech zbývá už jen posledních pár míst, řekla dnes ČTK průvodkyně Dana Janovská.

Do Dukovan na Třebíčsko dnes směřovaly tři desítky turistů z různých koutů země. Za dvě hodiny si prohlédli informační centrum s technickými modely zařízení, navštívili trenažér blokové dozorny a pak se autobusem vydali na prohlídku rozlehlého areálu. Dostali se i do nového skladu použitého paliva.
"Dukovany loni navštívilo 26.535 turistů a sousedící přečerpávací vodní elektrárnu Dalešice dalších 12.059," řekl ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. V součtu přijelo o 1476 lidí méně než v roce předcházejícím. To zájem o Temelín byl loni rekordní. "Do informačního centra zavítalo 31.951 lidí. To je nejvíce od roku 1991. Dosud největší počet návštěvníků si přijel prohlédnout elektrárnu v roce 2008, a to 28.914. Loni tak přijelo ještě o 10,5 procenta lidí více," informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.
Od roku 1991, kdy centrum začalo fungovat, do Temelína přijelo 394.053 návštěvníků, z toho 24.415 ze zahraniční, například z Brazílie, Austrálie, Indie, Japonska, Filipín, Kanady, Arménie či Jihoafrické republiky.
"Na jaře elektrárna očekává čtyřsettisícího návštěvníka od zahájení provozu centra a také pětadvacetitisícího zahraničního turistu. Na šestém pokračování cykloturistické akce Bicyklem za jádrem si 4. června 2011 připomene i dvacet let provozu Informačního centra elektrárny Temelín," uvedla jeho vedoucí Jana Gribbinová. V létě elektrárna zopakuje den otevřených dveří, během kterého se loni na elektrárnu přijelo podívat téměř osm stovek návštěvníků.

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...