Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Jaderná energetika - perspektivní obor pro mladé

Jaderná energetika - perspektivní obor pro mladé

Publikováno: 17.4.2019
Rubrika: Jaderné, Lidé-Věci-Události

Devátý ročník akce Jaderné dny začíná v Plzni 17. dubna. Pořádají ji společně ŠKODA JS a.s., Západočeská univerzita a CENEN (Czech Nuclear Education Network). Jedná se o výstavu doplněnou přednáškami, které mají za cíl přiblížit oblast využití jaderné energie zejména studentům středních a vysokých škol. Akce se koná ve dnech 17. 4. – 22. 5. 2019 na Západočeské univerzitě v Plzni.

Pořadatelé chtějí mladým lidem představit jadernou energetiku jako zajímavý a perspektivní obor, pomáhat jim najít odpovědi na konkrétní otázky typu „Jaké jsou energetické problémy současnosti? Jak funguje jaderný reaktor? Je jaderná energie bezpečná? Ekologická? Užitečná?“ K tomu slouží vedle cyklu přednášek a seminářů také unikátní výstava v přízemí Fakulty strojní Západočeské univerzity. Zájemci si tu budou moci prohlédnout mlžnou komoru, tedy zařízení, které zviditelňuje záření, v němž neustále žijeme, i samotný obraz z mlžné komory. K vidění budou modely různých typů jaderných reaktorů, např. model korejského typu reaktoru nebo francouzsko-japonského konsorcia Atmea aj. Návštěvníci si budou moci prohlédnout strojní části jaderných reaktorů, včetně modelů palivových článků, přístroje k měření radioaktivity, sami budou moci zjistit, jaká je radioaktivita běžně se vyskytující látek, jako jsou dřevo, sklo apod. Výstava je volně přístupná studentům i veřejnosti po celou dobu konání Jaderných dnů. 

Nejen pro studenty bude jistě zajímavý již úvodní celostátní seminář Otazníky jaderné energetiky. Bude se zabývat otázkami stavu realizace státní energetické koncepce, přípravami na výstavbu nového jaderného zdroje, finančního modelu a zejména tím, jaká je připravenost českého průmyslu na takový projekt. Na semináři vystoupí vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl, bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, vrcholní reprezentanti ČEZ, ministerstva financí a předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS Vladimír Poklop. Seminář bude moderovat uznávaný odborník v jaderné energetice František Hezoučký.

Středoškolákům je určeno 5 dopoledních seminářů, které proběhnou od 23. dubna do 21. května. Pro studenty bude jistě zajímavé podívat se na univerzitní půdu, kam možná bude směřovat jejich další studium. Pořadatelé chtějí probudit jejich zájem o studium nejen jaderných, ale i ostatních technických oborů. Na dopolední přednášky pro studenty středních škol vždy navazují soutěže, jejichž vítězové vyhrávají tablet. V soutěži studenti projevují velkou snahu a především její praktická část je vždy velmi pohltí.

Odpolední semináře budou určeny vysokoškolským studentům, ale také laické i odborné veřejnosti. Zajímavou diskusi slibuje např. téma Výstavba jaderných elektráren v ČR a SR - lze zkušenosti využít pro nové jaderné zdroje?,  o němž se bude diskutovat 9. května. Účast přislíbili nejen zkušení odborníci, ale i zástupci Poslanecké sněmovny PČR. K účasti na semináři Nové projekty a technologie pro JE, který proběhne 23.4., byli pozváni zástupci společností, které se ucházejí o výstavbu nových kapacit v ČR: francouzsko-japonské konsorcium ATMEA, korejská KHNP, ruský Rosatom a čínská CGNPC.

„Na Západočeské univerzitě se už 63 let vzdělávají špičkoví odborníci v oblasti jaderné energetiky, kteří ve své pracovní praxi zajišťují spolehlivost a bezpečnost provozu jaderných elektráren. I z toho důvodu mě těší, že právě na naší Fakultě strojní se opět uskuteční Jaderné dny, které poskytnou studentům i veřejnosti příležitost získat aktuální informace z tohoto oboru,“ říká rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.    

Předseda představenstva a generální ředitel společnosti ŠKODA JS Vladimír Poklop k tomu uvádí: „Chceme představit mladým lidem náš obor jako atraktivní a perspektivní. Čím dříve je dokážeme oslovit, tím vyšší pravděpodobnost, že se s nimi znovu setkáme až se budou rozhodovat o své budoucnosti. Spolupracujeme nejen s Fakultou strojní Západočeské univerzity a Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, ale také se Střední průmyslovou školou strojní a odborným učilištěm, odkud přichází do pracovního poměru žádaní odborníci, např. technologové, strojírenští technici, kontroloři apod., ale také obráběči kovů, zámečníci atd. Jsme rádi, že v rámci Jaderných dnů, na jejichž vzniku jsme se podíleli, můžeme oslovit ještě širší okruh mladých lidí i z jiných oborů a nabídnout jim zajímavou perspektivu.“

Veškeré informace o letošních Jaderných dnech najdou zájemci na webových stránkách www.jadernedny.cz.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...