Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Jaderná elektrárna Temelín si připomíná 10 let provozu

Jaderná elektrárna Temelín si připomíná 10 let provozu

Publikováno: 14.10.2010, Aktualizováno: 15.10.2010 07:33
Rubrika: Jaderné, Lidé-Věci-Události

Deset let uplynulo 11. října od chvíle, kdy v 6.19 hodin provozní personál poprvé nastartoval reaktor prvního bloku elektrárny Temelín. První kilowatthodiny elektřiny putovaly z Temelína do sítě v prosinci 2000. Od té doby elektrárna vyrobila více než 100 miliard kWh elektrické energie, které by stačily 24 let pokrývat spotřebu celých jižních Čech.

 

 

Náklady šly nahoru, ale Temelín není drahý
Kritici Temelína také poukazovali na údajnou předraženost jeho stavby. Konečná cena dvou tisícimegawattových bloků byla 98,6 miliard korun, když původní rozpočet z 80. let hovořil přibližně o polovině. Do konečné ceny zasáhlo zvýšení ceny práce a materiálu v 90. letech a především zvýšení bezpečnosti bloků zakomponováním moderních technologií a materiálů.
To nejdražší, výstavbu, má Temelín již deset let za sebou. Nyní ho čeká dalších nejméně 30 let levného provozu. Díky nízkým výrobním nákladům a plynulému provozu je Temelín v systému obchodování s elektřinou stabilizujícím prvkem a elektřina z Temelína je dlouhodobě dopředu vyprodaná.
 

Provoz
Během spouštění a desetiletého provozu elektrárny se ukázala i slabá místa, která byla potřeba technicky vyřešit. Americké palivo podléhalo opotřebení a kroucení. Jeho modernizací se vše podařilo vyřešit, přesto Westinghouse neuspěl v tendru a od letošního roku zahájila dodávky paliva pro Temelín ruská firma TVEL. Problémy Temelínu přinesl i turbogenerátor 1000 MWe pracující na otáčkách 3000 za minutu. Od roku 2001 bylo potřeba provést řadu úprav pro zvýšení spolehlivosti jeho provozu. Výměna vysokotlakých rotorů v roce 2007 umožnila provoz turbogenerátoru stabilizovat a zvýšit jeho výkon na 1013 MWe.

Provoz potvrzuje bezpečnost elektrárny
Přestože z provozního hlediska elektrárna zůstávala za očekáváním, desetiletý provoz bezpečnost elektrárny potvrdil bezezbytku. Od zahájení provozu nedošlo v elektrárně Temelín k žádné události, kterou by mezinárodní stupnice INES hodnotila jako nehodu či havárii. Šlo jen o odchylky (stupeň 0) a anomálie (stupeň 1). Mnohé závady měly svou historii i v dlouhé době výstavby a nejistotě, co s elektrárnou bude. Počet poruch nijak nevybočil z rámce spouštění podobných zařízení ve světě, které se pohybují na úrovni čtyř až pěti procent. Nejvíce poruch elektrárna řešila v letech 2003 – 2005 a od roku 2006 je situace stabilní (viz. graf INES). Například vloni elektrárna snížila poruchovost pod 2 %. Hodnota 1,75 % byla nejnižší v její historii a téměř třikrát nižší než v roce 2008.

 

Počet událostí na JE Temelín podle mezinárodní stupnice INES v letech 2001 až 2009
 

 

Temelín – špička v radiační ochraně
V radiační ochraně patří Temelín k absolutní světové špičce a dosahuje téměř desetkrát lepší výsledky než je světový průměr. Vyplývá tak z hodnocení zpracovaném Světovým sdružením provozovatelů jaderných elektráren (WANO) za rok 2009, které hodnotilo všech 438 ve světě provozovaných bloků. Průměrná kolektivní efektivní dávka připadající na jeden světový jaderný blok 1,02 Sievert (Sv). Hodnotou 0,105 Sv na jeden blok za rok se Temelín řadí mezi nejlepší světové jaderné bloky.

 

Hodnota kolektivní efektivní dávky (KED) Sievert/blok/rok

 

V roce 2009 oba bloky elektrárny Temelín vyrobily 13,25 miliard kWh elektrické energie. Jde o množství elektřiny, které by pokrylo spotřebu Jihočeského kraje na tři roky a všem jihočeským domácnostem by stačilo na jejich provoz 11 let. Tím se elektrárna přibližuje cílům obsaženým v projektu BEZPEČNĚ 15TERA: bezpečně vyrobit 15 miliard kWh elektřiny za rok a tuto výrobu dále udržet.

 

Graf výroby JE Temelín v letech 2000-2010 (údaje v MWh)

Od září je v provozu Sklad použitého paliva
Ve středu 8. září byl do připraveného skladu v areálu elektrárny zavezen první kontejner CASTOR naplněný použitým palivem. Nyní bude tato manipulace součástí každé odstávky bloků elektrárny Temelín. Použité palivo může být v kontejnerech skladováno až 60 let. Ve světě však existují technologie na jeho přepracování. Je tak velmi pravděpodobné, že místo uložení paliva v hlubinném úložišti, bude tento materiál opět využit k výrobě elektrické energie.

Vítaný ekonomický partner
Během deseti let provozu se z Jaderné elektrárny Temelín stal pro okolí a Jihočeský kraj partner, jehož přínos je nepřehlédnutelný. S více než tisícovkou zaměstnanců patří Temelín k nejvýznamnějším jihočeským zaměstnavatelům. Další lidé jsou zaměstnáni ve firmách, od kterých elektrárna nakupuje služby. Například do činností během odstávek se zapojuje až tisíc dalších pracovníků z padesáti dodavatelských firem.
V loňském roce podepsala společnost ČEZ s Jihočeským krajem smlouvu o dlouhodobé spolupráci. Společnost ČEZ tak do roku 2018 podpoří jihočeské projekty částkou 3,7 miliardy korun. Největší část, 2,5 miliardy, půjde na investice související s uvažovanou dostavbou elektrárny Temelín. Na sponzorování společenských, kulturních a sportovních akcí bude každý rok plynout 110 milionů korun. Dalších sto milionů je vyčleněno na financování havarijního a krizového plánování.

Budoucnost
Společnost ČEZ podala 11. 7. 2008 žádost na Ministerstvo životního prostředí ČR o provedení EIA - tedy o komplexní posouzení vlivů dostavby Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Od srpna 2009 probíhá i výběr dodavatele pro pět jaderných bloků ČEZ v Evropě, z nichž dva mají doplnit současné bloky na Temelíně.

 

Vybrané milníky z historie Jaderné elektrárny Temelín:

 

  • Únor 1979 - Vydán investiční záměr na výstavbu jaderného zdroje, který počítal se stavbou čtyř bloků.
  • Únor 1987 - Začala výstavba provozních objektů.
  • Březen 1990 - Rozhodnutím vlády byly pozastaveny práce na plánovaném třetím a čtvrtém bloku.
  • 10. března 1993 - Vláda premiéra Václava Klause schválila dostavbu JE Temelín.
  • Únor 1995 - Byly dokončeny hrubé stavební práce na prvním bloku.
  • 21. května 1997 - Do JE Temelín byla dopravena první zásilka jaderného paliva.
  • Únor 1998 - Byly dokončeny hrubé stavební práce na druhém bloku.
  • 12. května 1999 – Vláda potvrdila dokončení a spuštění dvou bloků
  • 11. října 2000 - Na prvním bloku byla spuštěna štěpná reakce.
  • 21. prosince 2000 - První blok byl připojen k síti.
  • 31. května 2002 - Na druhém bloku byla spuštěna štěpná reakce.
  • 10. června 2002 - Zahájen zkušební provoz prvního bloku.
  • 29. prosince 2002 - Druhý blok byl připojen k síti.
  • 18. dubna 2003 - Zahájen zkušební provoz druhého bloku.
  • 3. května 2003 - Oba bloky JE Temelín poprvé dosáhly výkonu 100 procent.
  • 11. října 2004 – JE Temelín přešla ze zkušebního provozu na plný režim.
  • 17. října 2005 - Začalo jednání o kolaudaci prvního bloku.
  • 3. listopadu 2006 – JE Temelín byla Krajským úřadem Jihočeského kraje zkolaudována. Rozhodnutí nabylo právní moci 6. listopadu 2006.
  • 11. července 2008 - Společnost ČEZ požádala ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu případné dostavby Temelín na životní prostředí. Posouzení dopadu na životní prostředí je jedním z podkladů pro rozhodnutí o případné dostavbě Temelína. Proces může podle společnosti ČEZ trvat několik let.
  • 3. srpna 2009 – ČEZ zahájil veřejnou zakázku na dostavbu JE Temelín.
  • Srpen 2010 – do reaktoru prvního bloku bylo poprvé zavezeno palivo TVEL
  • 8. září 2010 – zahájen zkušební provoz Skladu použitého paliva
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (66x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (58x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (56x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...