Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    J&T zcela ovládne Plzeňskou energetiku

J&T zcela ovládne Plzeňskou energetiku

Publikováno: 28.2.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 15:20
Rubrika: Tiskové zprávy

Plzeňští zastupitelé dnes schválili prodej 50 % společnosti Plzeňská energetika (PE) slovenské finanční skupině J&T, která již dva roky vlastní druhou polovinu firmy. Město kontrolovalo podíl v PE prostřednictvím své firmy Plzeňská teplárenská.

'Na občany nebude mít prodej podílu žádný vliv. Ceny tepla se pro ně budou odvíjet od toho, co určí Plzeňská teplárenská,' řekl primátor Plzně Pavel Rödl. Radnice podepíše s novým vlastníkem i dlouhodobou smlouvu o spolupráci při haváriích a vzájemné výpomoci.

Proti prodeji bývalé škodovácké elektrárny se ale postavila opoziční ČSSD. Podle ní jde o nestandardní krok, jenž odporuje zájmům města. Podle radnice ale vyřeší Plzeňská teplárenská prodejem nepříjemný pat způsobovaný dvěma stejně silnými vlastníky Plzeňské energetiky, kteří mají odlišné zájmy.

'Zájmem teplárenské je řídit firmu jako dodavatele tepla, J&T se zaměřuje na podnikání v elektroenergetice,' vysvětlil náměstek primátora Vladimír Duchek. Plzeň dlouhodobě usilovala o podíl J&T, ta ho ale odmítla prodat. Prodejní cenu radnice nezveřejnila, podle ČSSD se je téměř 400 milionů Kč. Jak dnes řekl Duchek, je čtyřnásobkem zhodnocení původní investice.

Podle projektového manažera J&T Jana Špringla se PE bude více orientovat na výrobu a dodávky lukrativnější elektřiny. Špringl dodal, že finanční skupina si chce Plzeňskou energetiku dlouhodobě ponechat. 'V průběhu čtyř až pěti let budeme investovat dvě miliardy korun zejména do výroby elektřiny,' řekl.

'Plzeňská teplárenská je schopná vytopit celé město, takže pro město není výhodné investovat do Plzeňské energetiky,' řekl bývalý předseda představenstva Plzeňské teplárenské Miroslav Levora. Podle něj se představenstvo zabývalo situací v PE dlouhodobě a jako nejlepší variantu zvolilo prodej.

ČSSD upozornila na to, že když se město zbaví Plzeňské energetiky, ztratí záložní zdroj. Navíc prý hrozí, že oblasti jako Borská pole nebo Skvrňany, které teplem zásobuje PE, budou muset platit odlišné ceny za teplo. 'Před časem jsme pořídili strategický napáječ, díky němuž jsme schopni v případě potřeby do hodiny začít napájet Skvrňany ze zdrojů teplárenské,' uvedl ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Podle něj bude součástí prodeje i smlouva o spolupráci s J&T. Zdarma si budou obě společnosti garantovat poskytnutí zálohy jeden druhému v případě problému nebo výpadku zařízení.

Plzeňskou energetiku koupila v lednu 2003 od americké skupiny Cinergy Plzeňská teplárenská a Západočeská energetika, která svůj podíl o tři roky později prodala firmě West Bohemia Energy ze skupiny J&T.

Plzeňská energetika má zhruba dvoutřetinový elektrický i tepelný výkon oproti Plzeňské teplárenské. Teplo, jehož Plzeňská energetika ročně vyrobí 1,2 milionu gigajoulů, zásobuje jen asi desetinu Plzeňanů ve Skvrňanech. Asi 950.000 GJ odebírají firmy, zejména v areálu Škody, ale také v průmyslové zóně Borská pole.

Plzeňská teplárenská, kterou město ovládá z více než 99 %, vloni utržila 1,8 miliardy Kč a čistý zisk bude kolem 350 milionů korun. Teplem zásobuje 85 a 90 % všech Plzeňanů.

J&T patří mezi největší finanční skupiny působící v Česku. Skupina chce vybudovat řetězec výroby a prodeje elektřiny. Plánuje postavit plynovou elektrárnu, jejíž umístění a výkon zatím nezveřejnila (Zdroj: ČTK).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...
Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí vzrostla o 4 procenta (32x)
Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o čtyři procenta více elektrické energie než za ste...