Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Izrael spustil těžbu z pole se zemním plynem Tamar

Izrael spustil těžbu z pole se zemním plynem Tamar

Publikováno: 2.6.2013
Rubrika: Plyn

Z izraelského pole se zemním plynem Tamar ve Středozemním moři dnes začal proudit první plyn. Oznámilo to izraelské ministerstvo pro energetiku. Izrael byl doposud dovozcem plynu, avšak plyn z pole Tamar a z dalšího pole Leviatan má zemi pomoci uspokojit na několik desetiletí domácí poptávku a mohl by z ní učinit i vývozce zemního plynu.

Podle ministerstva plyn z pole začal proudit dnes a do zařízení na jeho zpracování na pobřeží se má dostat v neděli odpoledne.
Pole Tamar bylo objevené v roce 2009 a nachází se zhruba 90 kilometrů od pobřeží Izraele. Jeho zásoby se odhadují na 240,7 miliardy metrů krychlových. Další pole Leviatan má odhadované zásoby 453,1 miliardy metrů krychlových a těžba z něj má začít v roce 2016.
Konsorcium, které má na starosti rozvoj pole Tamar, již podepsalo několik velkých dohod o dodávkách, včetně dodávek pro státní energetickou skupinu Israel Electric Corp. v hodnotě 23 miliardy USD (461,6 miliardy Kč) a pro divizi konglomerátu Israel Corp. za čtyři miliardy USD.
V konsorciu na rozvoj těžby pole Tamar drží podíl 36 procent americká Noble Energy. Podíl 28,75 procenta vlastní firma Isramco Negev a 31,25 procenta dvě divize izraelské společnosti Delek Group. Zbývající čtyři procenta vlastní Dor Gas Exporation, napsaly agentury AP a Reuters.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (35x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Plovoucí elektrárna na japonský způsob (31x)
Japonsko hledá způsoby a místa kde a jak postavit elektrárny, které by neohrozilo zemětřesení ani vlny tsunami. U pobřež...
Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (30x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...