Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Itálie se vrací k jádru. Kvůli financím i energetické bezpečnosti

Itálie se vrací k jádru. Kvůli financím i energetické bezpečnosti

Publikováno: 16.7.2009
Rubrika: Jaderné

(Zdroj: www.ihned.cz) Poté co italská společnost Enel dokončí v roce 2013 dva nové jaderné bloky ve slovenských Mochovcích, začne s výstavbou na vlastní půdě. Zlomí tak dvě desetiletí trvající italský strach z Černobylu.

Itálie chce po roce 2013 začít s výstavbu vlastních jaderných elektráren. Na italsko-slovenském fóru v Bratislavě to toto úterý řekl italský ministr pro ekonomický rozvoj Claudio Scajola. Italský parlament minulý týden po dvou dekádách povolil výrobu energie v jaderných elektrárnách, která byla od výbuchu elektrárny v Černobylu zakázána.

Výstavba nových jaderných zdrojů v Itálii by tak začala v době, kdy Slovenské elektrárny (SE) dokončí dva nové bloky elektrárny v Mochovcích. Většinovým vlastníkem SE je italská společnost Enel, jejímž největším akcionářem je italská vláda. Celková investice má dosáhnout do roku 2013 2,7 miliardy eur (70,3 miliardy Kč), z kterých se 2,2 miliardy eur (57,3 miliardy Kč) vykryjí z vlastních zdrojů. Podle Scajoly jde o největší investici italských firem v zahraničí.

"Jakmile dokončíme práci zde, začneme práci v Itálii," řekl Scajola. Dodal, že jeho země platí v současnosti za elektřinu o třetinu více než ostatní země střední Evropy. "Nechceme produkovat elektrickou energii v jaderných elektrárnách v jiných zemích, ale u nás doma, (...) abychom byli doma bezpeční," řekl Scajola.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Období odstávek je z pohledu bezpečnosti nejrizikovější,“ (64x)
… uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Zbyněk Zelinka, vedoucí útvaru Jaderná bezpečnost v jaderné el...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (60x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Dodávky čerpacích zařízení v rámci dostavby 3. a 4. bloku JE Mochovce (58x)
SIGMA GROUP a.s. se sídlem v Lutíně figuruje v rámci dostavby 3. a 4. bloku slovenské jaderné elektrárny Mochovce (MO34)...