Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Írán zahájil financování JE Búšehr 2 s dvěma bloky VVER-1000

Írán zahájil financování JE Búšehr 2 s dvěma bloky VVER-1000

Publikováno: 24.11.2016
Rubrika: Jaderné

Íránská vláda 19. listopadu 2016 vyčlenila 8,5 miliardy dolarů na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Búšehr. Do roku 2025 zde má ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vybudovat bloky s reaktory VVER-1000 uzpůsobené pro provoz v seizmicky aktivních oblastech.

Alí Akbar Sálehí, ředitel Atomic Energy Organization of Iran, k tomu uvedl: „Írán zahajuje financování projektu.  První transakce proběhne během dvou týdnů.“

Základní kámen pro druhou část jaderné elektrárny v provincii Búšehr byl položen 10. září 2016. Výstavba probíhá na základě mezivládní dohody mezi Rosatomem a Íránem z listopadu 2014, podle které má v Íránu vzniknout 8 nových bloků s reaktory typu VVER. První dvojice vyroste v lokalitě Búšehr v sousedství prvního bloku, který unikátním způsobem spojuje ruské a západní jaderné technologie.

Celkový instalovaný výkon těchto bloků bude 2100 MWe a přispěje ke zvýšení podílu jaderné energetiky na výrobě elektřiny v Íránu, který v současnosti činí necelé dvě procenta. Projekt JE Búšehr 2 je plně financován íránskou stranou.

V srpnu 2015 byl dokončen dvouletý zkušební provoz prvního bloku JE Búšehr a byl tak plně předán íránské straně. Jeho výstavba byla zahájena v roce 1975 německou společností Kraftwerk Union (později Siemens) společně s druhým blokem stejného typu. Islámská revoluce a neuhrazené platby z íránské strany však znamenaly přerušení tohoto projektu, kdy první blok byl téměř dokončen, a na druhém bloku byla hotova asi polovina stavebních prací.

V roce 1995 byla podepsána smlouva s Rosatomem o dokončení prvního bloku za použití moderního reaktoru, ale využití co největšího množství již dodaných komponent. Odborníci ze společnosti Atomstrojexport, která se v rámci Rosatomu zabývá exportem ruských jaderných technologií, tak spojili původní západní technologie s moderními ruskými. Zařízení tohoto bloku je ze 40 % ruského původu, z 24 % německé a z 36 % íránské výroby.

První blok byl uveden do komerčního provozu v roce 2013 a používá reaktor VVER-1000 se systémy modifikovanými pro provoz v seizmicky aktivních oblastech. S dokončením původního druhého bloku se nepočítá a namísto toho vzniknou zcela nové bloky.


Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Írán zahájil financování JE Búšehr 2 s dvěma bloky VVER-1000Írán zahájil financování JE Búšehr 2 s dvěma bloky VVER-1000

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (37x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...