Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Plynové    IGU považuje zemní plyn za nejúčinnější a nejvšestrannější palivo

IGU považuje zemní plyn za nejúčinnější a nejvšestrannější palivo

Publikováno: 20.7.2010
Rubrika: Plynové, Plyn

Mezinárodní plynárenská unie (IGU) konstatovala ve svém Strategickém prohlášení 2010, že zemní plyn je nejčistějším, nejúčinnějším a nejvšestrannějším fosilním palivem. To jej podle IGU předurčuje jako jedinečný nástroj na cestě k nízkouhlíkové energetice a k udržitelné energetické budoucnosti. Ještě důležitější podle IGU je, že zemního plynu je dostatek, jeho dodávky jsou konkurenceschopné, jsou okamžitě dostupné a flexibilní, což jej favorizuje jako nejlepší nástroj pro snižování emisí při nejnižších nákladech. „Pro Evropu je důležité, že přes 70 procent prokázaných světových zásob zemního plynu se nachází na území Evropy nebo v jejím dosahu, navíc máme uzavřené smlouvy zaručující dodávky do ČR plynu až do roku 2035,“ říká Oldřich Petržilka, prezident České plynárenské unie.

Globální energetika podle IGU musí v současné době zajistit rovnováhu mezi bezpečností dodávek energie na rostoucím trhu, zejména v rozvíjejících se zemích a zmírňováním dopadů změn klimatu v důsledku intenzivního využívání fosilních paliv. IGU ve svém prohlášení konstatuje, že vlády stále více zaměřují svou energetickou politiku na podporu obnovitelných zdrojů energie s cílem vytvořit z nich hlavní část primárních energetických zdrojů. Nicméně vzhledem k mnoha politickým, technickým, ekonomickým a tržním faktorům, bude toto období podstatně delší, než se původně očekávalo, a bude také vyžadovat významné dotace. Právě proto budou i v dohledné budoucnosti mít fosilní paliva významný podíl na budoucím světovém energetickém mixu. „U nás se soustředíme především na bezpečnost dodávek. V každé zemi mohou nastat problémy, nemůžete na tisících kilometrech napříč desítkami zemí vyloučit nestabilní vnitropolitickou situaci nebo terorismus. I ropné plošiny nebo biopaliva, jak známe z poslední doby, mají svá rizika. Základem bezpečnosti by měla být v každé zemi diverzifikace a dostatečné zásoby," dodává O. Petržilka.

Vzhledem k výhledu a s přihlédnutím k výhodám zemního plynu ve srovnání s dalšími fosilními palivy, spolupracuje IGU aktivně s vládami, regulátory i plynárenstvím a zaměřuje se na následující oblasti:
• podpora přechodu na zemní plyn ve výrobě elektřiny a v průmyslu jako náhrady vysokouhlíkových paliv,
• podpora využití zemního plynu v dopravě, kde nahrazuje kapalné ropné pohonné hmoty,
• zlepšování efektivity a nejlepších postupů v rámci hodnotového řetězce,
• zavádění a podpora takových politik a způsobů regulace, které umožní rozvoj plynárenské infrastruktury.
 

Těchto cílů je možné podle IGU dosáhnout díky využití již osvědčených technologií, které umožňují významné snížení emisí skleníkových plynů, a to jak v krátkodobém, tak ve střednědobém horizontu. Proto bude IGU v souladu se svým posláním pokračovat v podpoře výměny know-how v plynárenství s cílem podnítit rozvoj nových technologií a ve svém působení jako účinného rozhraní mezi plynárenstvím a vládami a bude dále podporovat výhody zemního plynu jako upřednostňovaného zdroje energie, který je součástí nízkouhlíkové budoucnosti. Také hodlá pokračovat i ve sledování vývoje energetické politiky a názorů veřejného mínění tak, aby plynárenství bylo schopné předvídat budoucí vývoj a připravit se na přicházející příležitosti a možná ohrožení.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (43x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (38x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Plynová turbina, generátor a ASŘTP pro PPC v Elektrárně Počerady (34x)
Obchodní balíček OB01 pro Elektrárnu Počerady je prvním projektem firmy Siemens - Sektor Energy v České republice s využ...