Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    HN: Vitásková chce přesunout sídlo ERÚ z Jihlavy do Ostravy

HN: Vitásková chce přesunout sídlo ERÚ z Jihlavy do Ostravy

Publikováno: 13.12.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Praha 13. prosince (ČTK) - Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) chce do dvou let přesunout sídlo úřadu z Jihlavy do Ostravy. Podle ní se tím mimo jiné sníží administrativní náklady úřadu a zlepší se jeho dostupnost. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). 

"Do Jihlavy se dnes dostanete pořádně prakticky jen po dálnici D1, která je v takovém stavu, v jakém je. V Ostravě jste z Prahy za chvíli Pendolinem a je tu i mezinárodní letiště. Navíc má Ostrava i kvalitní univerzitu, kde můžeme hledat nové zaměstnance," řekla deníku Vitásková, která z Ostravska pochází. 
Úřad o přestěhování požádal v létě legislativním přílepkem k zákonu o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií. Vláda by ho měla schválit do konce roku. "Obecně jsem pro, Ostravsku by mohl nový úřad pomoci. Ale dopady na Jihlavu nesmí převážit výhody pro Ostravu," řekl HN ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Ciencala. 
ERÚ má kromě jihlavské centrály pobočky ještě v Praze a právě v Ostravě. Pracuje v nich asi 50 lidí, v Jihlavě zhruba 80. Po přestěhování by na ostravské centrále pracovalo asi 100 zaměstnanců.
Pokud by se sídlo ERÚ podařilo z Jihlavy přestěhovat, chce Vitásková získat do Ostravy také pobočku mezinárodního orgánu zastřešujícího spolupráci všech evropských regulátorů ACER. Sídlí v Lublani. "Jaký přesně orgán bychom získali, zatím nevím. Dokud nemáme zajištěné dostatečné prostory k pronájmu, nemohu ACER nic konkrétního nabízet," sdělila deníku Vitásková. ERÚ podle HN vyjednává s Národním památkovým ústavem o budově v ostravských Fifejdách, která je momentálně v rekonstrukci. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...
Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí vzrostla o 4 procenta (32x)
Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o čtyři procenta více elektrické energie než za ste...