Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Havarovaná vedení u Velkého Meziříčí se vrátila do plného provozu

Havarovaná vedení u Velkého Meziříčí se vrátila do plného provozu

Publikováno: 8.12.2014
Rubrika: Rozvody energií

Do běžného provozu se v uplynulých dnech vrátila obě elektrická vedení 110 kV u Velkého Meziříčí. Ta byla po haváriích v závěru loňského roku, při kterých došlo k pádu celkem 14 stožárů, zprovozněna pouze provizorně pomocí náhradní přenosové trasy.  

 

V prvním případě bylo vedení přerušeno pádem 11 stožárů a jeden byl vážně poškozen, ve druhém případě pádem tří. Provozovatel vedení společnost E.ON Distribuce, a.s. bezprostředně po události přesměroval zásobování oblasti elektrickou energií přes vedení nižší napěťové hladiny. V lednu začaly v provizorním režimu fungovat i obě havarované linky s tím, že v místech poškození byly instalovány tzv. náhradní přenosové trasy (NPT) neboli nouzové stožáry.

V delším úseku měřila NPT téměř 4 km a sestavena byla ze 47 provizorních stožárů. V místě kratší poruchy byla NPT instalována po obou stranách vedení v délce 1 km a použito tu bylo 24 stožárů. V rámci opravy byly spadlé stožáry nahrazeny novými a u většiny musely být vybudovány také nové základy. Tam, kde bylo možné využít stávající stožárové základy, které nebyly pádem vedení poškozeny, byly nové ocelové konstrukce napojeny na stávající patky v prvním styku nad zemí,“ popisuje práce Aleš Uldrych, jednatel společnosti GA Energo technik, která zajistila výstavbu NPT i následnou opravu havarovaných úseků včetně projektové dokumentace. 


O společnosti:

Společnost GA Energo technik s.r.o. patří dlouhodobě mezi přední společnosti na poli dodávek služeb pro energetiku v České republice. Zároveň je významným dodavatelem společnosti ČEZ Distribuční služby v oblasti pohotovostní havarijní služby, a to pro elektrické vedení všech napěťových úrovní. Havarijní službu zajišťuje také pro soukromé elektrárny využívající obnovitelné zdroje a rovněž pro města a obce při provozu veřejného osvětlení. Hlavní činností společnosti je výstavba, projektování a opravy veškerých energetických sítí a rozvodných zařízení všech napěťových úrovní. Jako jediná firma na poli montáží VN a VVN v ČR je společnost GA Energo technik certifikována pro tažení vodičů přes křižovatky elektrifikovaných železnic ČD pod napětím bez nutnosti vypínání a výluk. Společnost je zároveň vlastníkem užitného vzoru zapsaného Úřadem průmyslového vlastnictví k Zařízení pro dočasný přenos elektrické energie, tzv. náhradní přenosové trasy (nouzových stožárů).

Svou činnost zahájila společnost v roce 1993, nyní má 12 poboček po celém území ČR, dceřinou společnost GA Slovensko a téměř 450 zaměstnanců.    

Partner rubriky Rozvody energií:

  

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (578x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (67x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (49x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...