Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Harmonogram výstavby JE Paks II se nemění

Harmonogram výstavby JE Paks II se nemění

Publikováno: 26.1.2018
Rubrika: Jaderné

Stavební práce na staveništi dvojice bloků maďarské jaderné elektrárny Paks II budou zahájeny v únoru 2018 podle stanoveného harmonogramu bez ohledu na protesty Rakouska. Agentuře TASS to potvrdil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó během konference Arctic Frontiers pořádané v norském Tromsø.

„Vše včetně investic bude probíhat podle dřívějšího plánu a ve stanovených termínech. Jak je vám známo, rakouská vláda zpochybňuje rozhodnutí Evropské komise ve věci tohoto investičního projektu, ale nebude to mít dopad na harmonogram jeho realizace a vše bude probíhat podle původních plánů,“ řekl vedoucí maďarské diplomacie, který má v plánu 30. ledna prodiskutovat stanovisko Vídně s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.

V pondělí rakouské ministerstvo udržitelnosti a turistiky oznámilo, že podá k Evropskému soudu stížnost kvůli rozhodnutí EK ve věci rozšíření elektrárny Paks. „Evropská komise dává špatný signál v energetické politice, pokud klasifikuje dotace pro jadernou elektrárnu jako nezávadné,“ uvedlo rakouské ministerstvo.

Podle maďarského ministra zahraničí jaderná elektrárna Paks v současnosti pokrývá 43 % spotřeby elektřiny desetimilionového Maďarska. Výstavba nových bloků o instalovaném výkonu 2,4 GW ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom umožní zvýšit podíl jádra na 65 %.

Rusko a Maďarsko se na výstavbě nových bloků domluvily v lednu 2014 a Rusko na její realizaci poskytne státní úvěr ve výši 10 miliard eur. Celkové náklady byly stanoveny na 12,5 miliardy eur. Zapůjčené finanční prostředky budou využity v letech 2014 až 2025.

Zdroj: TASS

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
JE Paks II

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (39x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...