Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    HANNOVER MESSE 2013 (8. - 12. dubna): Úspěšná série akcí sdružení Windallianz

HANNOVER MESSE 2013 (8. - 12. dubna): Úspěšná série akcí sdružení Windallianz

Publikováno: 6.3.2013
Rubrika: Aktuality

– Workshopy k automatizaci v průmyslu větrné energie pokračují
– Cílem je užší spolupráce všech účastníků procesu

Po prvních společných akcích sdružení Windallianz a Frauenhoferova institutu větrné energie a energetické systémové techniky (IWES) je jasno: Zájem o téma automatizace v průmyslu větrné energie je tak velký, že budou organizátoři i v budoucnu nabízet příslušné akce, aby umožnili pravidelnou výměnu zkušeností mezi výrobci materiálů, automatizační techniky, designery a výrobci listů. Mimoto je patrná snaha o projekty, v rámci kterých probíhá užší spolupráce mezi výrobci listů a automatizační techniky. Akcí v Hannoveru a Bremerhavenu se v polovině a na konci listopadu zúčastnilo téměř 90 účastníků.

Pro sdružení Windallianz představuje bilance obou workshopů veliký úspěch. Cílem sítě přece je výměna zkušeností, znalostí a nejnovějších informací v rámci branže.
Při akci v Bremerhavenu šlo o zavádění automatizačních řešení při výrobě listů rotoru pro moderní zařízení na výrobu větrné energie. Po přednáškách a workshopech došli účastníci k závěru, že se musí výrobci zařízení a listů rotoru, automatizační techniky a partneři ve výzkumu ještě více propojit, aby mohli čerpat potenciály výrobních procesů a materiálů.
Během šesti přednášek zástupci průmyslu a výzkumu nejdříve představili aktuální stav techniky, průkopnické postupy a materiály pro výrobu listů rotoru.
Po přednáškách se účastníci rozešli na tři souběžně probíhající workshopy na téma „Automatizace procesů“, „Konstrukce a design“ a „Kvalita a servis“. Během workshopu na téma „Automatizace procesů“ se diskutovalo o tom, do jaké míry mohou být investice do zařízení pro automatizovanou výrobu listů rotoru klíčem ke snižování výrobních nákladů. V této souvislosti hrála roli například témata kvalifikace personálu a flexibilita respektive přestrojování výrobního zařízení. Nakonec se účastníci workshopů shodli, že by bylo třeba v budoucnu vytvořit síť pro techniky v oboru automatizace, pro tvůrce portálů a výrobní techniky. Mimo to bylo vyjádřeno přání, aby bylo možno využívat democentrum (například budoucí democentrum BladeMaker) pro automatizované procesy výroby listů a vyvíjet zde inovační procesovou techniku.
Také během workshopu „Konstrukce a design“ vyjádřili jeho účastníci přesvědčení, že je důležité ještě užší spojení oblasti výroby a designu. Diskutovalo se o konstrukcích, které jsou vhodné pro automatizovanou výrobu a mohou tak přispět k poklesu nákladů při výrobě listů rotoru. Patří sem například zesílená konstrukce diferenciálu s vysokým stupněm prefabrikace komponent listů rotoru.
Že na programu průmyslu výroby větrné energie není jen větší efektivita nákladů, bylo zřejmé na workshopu „Kvalita a servis“. Hovořilo se zde také o problému opotřebení, kterému jsou vystavené listy rotoru. Provozovatelé zařízení požadují stále delší a rozsáhlejší záruky pro provozní časy zařízení na výrobu větrné energie, a proto zde proběhla mezi účastníky intenzívní výměna názorů o nárocích na kvalitu, na životnost, údržbu a jiné servisní práce, jakož i opatření k zajištění kvality.

O sdružení Windallianz
Před více než rokem veletržní správa Deutsche Messe AG a společnost Husumer Wirtschaftsgesellschaft mbH & Co. KG jako provozovatelé veletrhu Husum založily sdružení Windallianz, kterým chtěly vytvořit odvětvovou síť s mezinárodním dosahem. Partnery sdružení Windallianz jsou Spolkový svaz větrné energie (Bundesverband WindEnergie (BWE)), Frauenhoferův institut větrné energie a energetické systémové techniky (Fraunhofer-Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik) a společnost Offshore Wind Messe- und Veranstaltungs GmbH se sídlem v Brémách, organizátorka Windforce, prvního německého veletrhu offshore.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

V. Mezinárodní energetické regulační fórum (56x)
Společnost Arthur D. Little si Vás dovoluje pozvat na V. Mezinárodní energetické regulační fórum, které proběhne 26. bře...
Spustili jsme novou podobu webových stránek! (43x)
Vážené čtenářky a čtenáři časopisu ALL FOR POWER, po více než 10 letech se od roku 2020 změnila tvář on-line verze naše...
ČEB podpořila významný zahraniční projekt skupiny CSG, unikátní výcvikové centrum pilotů na Slovensku (42x)
Česká exportní banka (ČEB) se podílí na financování výstavby výcvikového centra pro letový a pozemní personál vrtulníkov...