Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    HANNOVER MESSE 2013 (8. - 12. dubna): MDA představí světový trh techniky pohonu a fluidní techniky

HANNOVER MESSE 2013 (8. - 12. dubna): MDA představí světový trh techniky pohonu a fluidní techniky

Publikováno: 27.2.2013
Rubrika: Aktuality

– Výstavní plocha je zcela obsazená
– Velké synergie vedoucích veletrhů Wind, MobiliTec a Industrial Automation
– Fórum MDA s aktuálními tématy

Hannover. Na svém vedoucím veletrhu MDA (Motion, Drive & Automation) se branže elektrické a mechanické techniky pohonu, pneumatiky a hydrauliky od 8. do 12. dubna v Hannoveru představí s mnoha novými produkty a inovativními řešeními. Veletrh se koná každé dva roky v rámci veletrhu HANNOVER MESSE a pro přední výrobce je účast „povinností“. MDA patří s více než 1 100 vystavovateli, z nichž je třetina ze zahraničí, v rámci veletrhu HANNOVER MESSE k významným událostem.

„V letošním roce je veletrh MDA již téměř obsazen. Motion, Drive & Automation představuje pro techniku pohonu a fluidní techniku jedinečnou mezinárodní platformu s mnoha synergiemi s jinými vedoucími veletrhy HANNOVER MESSE. Branže to dokáže ocenit, protože v Hannoveru vznikají nové kontakty a nové obchody,“ říká Dr. Jochen Köckler, člen představenstva veletržní správy Deutsche Messe AG.
Veletrh MDA proběhne v halách č. 20 až 25 a dále v halách č. 15, 16 a 17, kde bude umístěna automatizace. Přitom hraje mimořádnou úlohu hala č. 17. Vystavovatelé MDA zde představí řešení a systémy automatizační techniky a tím vytvoří přechod od čisté techniky pohonu a fluidní techniky k vedoucímu veletrhu Industrial Automation.
„Spolu s nadcházející optimalizací areálu a na základě proměňující se nabídky výrobců techniky pohonu a fluidní techniky veletrh MDA stále více přechází do hal veletrhu Industrial Automation. Hranice jsou plynulé, protože stále více výrobců komponent techniky pohonu a fluidní techniky se stává komplexními dodavateli systémů a řešení nebo se spojují,“ říká J. Köckler.
Důležité synergie pro vystavovatele MDA představuje rovněž sousedství s mezinárodním vedoucím veletrhem Wind, který proběhne v hale č. 27. Zde se představí přední zástupci trhu celé oblasti větrné energie, kteří své převody odebírají od výrobců pohonů. Komponenty pohonu pro výrobní techniku větrné energie patří ke špičkovým technologiím branže. Podle údajů svazu VDMA představuje pohon s převody a ložisky, generátory a transformátory, spojkami a brzdami, řídící technikou a senzory celkem polovinu tvorby hodnot zařízení na výrobu větrné energie.
„Produkty techniky pohonu a fluidní techniky jsou hlavními stavebními kameny výkonu moderních strojů a zařízení, něco jako kostky lega pro inženýry a techniky. Kdo chce vyrábět stroje, potřebuje nejlepší komponenty. A ty nalezne na veletrhu MDA v Hannoveru. Zdejší nabídka je jedinečná na světě,“ říká Christian H. Kienzle, výkonný ředitel ARGO-HYTOS GmbH a předseda odborného svazu fluidní techniky v rámci svazu VDMA.
Další synergie představuje blízkost k mezinárodnímu veletrhu hybridních a elektrických technologií pohonu, mobilních zásobníků energie a alternativních technologií mobility MobiliTec, který proběhne v hale č. 25. Budou zde představena špičková řešení a nové možnosti jejich využití pro celou oblast elektromobility.
Veletrh MDA je barometrem konjuktury a současně motorem inovací a pro přední zástupce branže vynikající příležitostí prezentace v ekonomickém a politickém prostředí veletrhu HANNOVER MESSE.
„MDA je pro německou techniku pohonu nadále nejvýznamnější platformou, protože se zde koncentrovaně schází mezinárodní odborný svět a současně podporuje široké povědomí o strojírenství u veřejnosti. Velká atraktivnost veletrhu i u našich zahraničních zákazníků a partnerů má velký význam i pro globálně orientovaný podnik jako je Schaeffler. Volbu Ruska jako partnerské země vysloveně vítáme. Jako výkonní partneři budou moci německé strojírenské podniky svým zákazníkům v Rusku nabídnout při nastávajících investicích do infrastruktury země významnou technologickou podporu,“ říká Robert Schullan, předseda prezidia MDA a odborného svazu techniky pohonu v rámci svazu VDMA a člen představenstva společnosti Schaeffler AG.
„Pro Harmonic Drive AG je MDA první veletržní platformou v roce, která signalizuje další hospodářský vývoj roku. Oproti různým malým veletrhům se specifickým odborným zaměřením se veletrh HANNOVER MESSE navíc vyznačuje velkou mezinárodností,“ říká Ekrem Sirman, předseda představenstva Harmonic Drive AG, se sídlem v Limburgu an der Lahn.

Technika pohonu a fluidní technika je zdrženlivě optimistická
Po roce 2011, který byl velmi úspěšný pro německou techniku pohonu a fluidní techniku, došlo v obou branžích v roce 2012 k mírnému růstu. V tomto roce svaz VDMA nepočítá s růstem. „Technika pohonu a fluidní technika patří k nejdůležitějším dodavatelským branžím světového průmyslu investičních statků. Obě branže jsou velmi inovativní a dodávají inovační komponenty a systémy téměř všem oblastem průmyslového řetězce tvorby hodnot na celém světě. Jak se bude vyvíjet rok 2013, závisí samozřejmě také na vývoji nejdůležitějších odběratelů, jako je Japonsko, Čína, USA a Itálie. Obecně však předpokládáme, že se rámcové podmínky od poloviny roku budou zlepšovat,“ říká Hartmut Rauen, člen vedení svazu VDMA, se sídlem ve Frankfurtu na Mohanem a ředitel odborných svazů techniky pohonu a fluidní techniky v rámci svazu VDMA.

MDA určuje trendy
Energetická účinnost, udržitelnost a šetření zdrojů jsou v centru pozornosti výrobců a odrážejí se v jejich produktech a řešeních. Těmito tématy se budou zabývat přednášky fóra MDA. Odborníci se zde ve svých referátech budou věnovat „Technice pohonu pro větrné elektrárny“, „těsnící technice“ nebo systémům Condition-Monitoring (CMS) pro komponenty, systémy a tekutiny pro tlaková zařízení. Dalšími tématy budou „Lehké konstrukce ve fluidní technice a technice pohonu“ a „Konstrukce s využitím recyklace“. Fórum organizuje svaz VDMA.

O veletrhu HANNOVER MESSE
Nejvýznamnější světová událost technologií se uskuteční 8. - 12. dubna 2013 v Hannoveru. Veletrh HANNOVER MESSE 2013 je spojením jedenácti předních veletrhů na jednom místě: Industrial Automation, Motion, Drive & Automation, Energy, Wind, MobiliTec, Digital Factory, ComVac, Industrial Supply, SurfaceTechnology, IndustrialGreenTec a Research & Technology. Hlavními tématy veletrhu HANNOVER MESSE 2013 jsou průmyslová automatizace a IT, energetické technologie a technologie pro životní prostředí, technika pohonu a fluidní technika, průmyslové subdodávky, výrobní technologie a služby, výzkum a vývoj. Partnerskou zemí veletrhu HANNOVER MESSE 2013 je Rusko.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

V. Mezinárodní energetické regulační fórum (56x)
Společnost Arthur D. Little si Vás dovoluje pozvat na V. Mezinárodní energetické regulační fórum, které proběhne 26. bře...
Spustili jsme novou podobu webových stránek! (43x)
Vážené čtenářky a čtenáři časopisu ALL FOR POWER, po více než 10 letech se od roku 2020 změnila tvář on-line verze naše...
ČEB podpořila významný zahraniční projekt skupiny CSG, unikátní výcvikové centrum pilotů na Slovensku (42x)
Česká exportní banka (ČEB) se podílí na financování výstavby výcvikového centra pro letový a pozemní personál vrtulníkov...