Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Generální ředitel korejské společnosti KHNP v ÚJV Řež projednal nabídku na dostavbu jaderných elektráren a podepsal memorandum o porozumění s Ministerstvem průmyslu a obchodu

Generální ředitel korejské společnosti KHNP v ÚJV Řež projednal nabídku na dostavbu jaderných elektráren a podepsal memorandum o porozumění s Ministerstvem průmyslu a obchodu

Publikováno: 8.10.2018
Rubrika: Jaderné
  • Čä-Hoon Čchung, generální ředitel společnosti KHNP, navštívil Prahu, aby se setkal s českými vládními představiteli a podepsal memorandum o porozumění s ÚJV Řež ve snaze rozšířil spolupráci i do oblasti vývoje.
  • Kromě navázání spolupráce s výzkumnými institucemi společnost již prohlubuje spolupráci s českým odvětvím energetiky a místními společnostmi.
  • Společnost KHNP je jedním z nejvážnějších zájemců v tendru na dokončení českých jaderných elektráren.
  • Společnost je třetí největší vlastník a provozovatel jaderných elektráren na světě, přičemž v Koreji provozuje 24 jaderných reaktorů a staví dalších 5 a 4 další reaktory staví v SAE.

Generální ředitel společnosti KHNP Čä-Hoon Čchung navštívil Prahu, aby podpořil dlouhodobé česko-korejské partnerství. Setkal se s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou a také diskutoval o korejské nabídce na dokončení českých jaderných elektráren.

Společnost KHNP v současné době zaměřuje převážně na cizí trhy a na evropském trhu vidí velký potenciál. Zájem o český trh je jednou z předních priorit společnosti KHNP, která Česku ráda pomůže s energetickou soběstačností.

Spolupráce ve výzkumu

Vzhledem k tomu, že v roce 2015 Česká republika a Korea podepsaly memorandum o strategické spolupráci v oblasti jaderné energetiky, český tendr je jednou z priorit společnosti a KHNP chce do případné výstavby českých jaderných elektráren zapojit co nejvíce českých firem. Pro rychlejší vytvoření partnerství s českými společnostmi společnost KHNP hostila i českokorejské fórum dodavatelů jaderného průmyslu.

Pan Čchung s ÚJV Řež podepsal také memorandum o porozumění, takže nyní obě organizace mohou sdílet své zkušenosti a knowhow v oblasti výzkumu.

„Jsme rádi, že můžeme svou spolupráci v oblasti jaderné energetiky rozšířit do oblasti výzkumu. Česko i Korea jsou špičkoví světoví dodavatelé jaderné energie, takže věřím, že z takové spolupráce mohou mít obě země jedině prospěch,“ uvedl Čchung.

„Podpora ÚJV Řež během tendru a případné samotné konstrukce je pro nás klíčová. Věřím, že dokážeme stavět na českém projektu a využít odbornost a služby společnosti v budoucnu také na jiných Evropských trzích,“ dodal Čchung.

Kromě spolupráce na poli výzkumu společnost KHNP také zahájila spolupráci s mnoha českými firmami věnujícími se jaderné energetice, které chce zapojit do svého dodavatelského řetězce a kterým chce nabídnout spolupráci také na ostatních mezinárodních projektech. Pro urychlení procesu navazování tohoto strategického partnerství společnost KHNP loni hostila i česko-korejské fórum dodavatelů jaderného průmyslu.

Podpora komunity v oblasti Dukovan

Společnost KHNP si je dobře vědoma podpory obyvatel oblastí, kde stojí její jaderné elektrárny, a aktivně podporuje rozvoj místních komunit a místních obyvatel. Závazek společnosti KHNP prohlubovat spolupráci s Českou republikou se rovněž odráží v jejích sociálně odpovědných projektech v českých regionech v okolí Dukovan. Letos v srpnu se 24 studentů, 10 zaměstnanců společnosti KHNP a několik zaměstnanců místních společností, jako je I&C Energo, Nuvia, Mico a TES, zúčastnilo dobrovolnických akcí v neziskových organizacích v Třebíči, kde připravovali kulturní program pro seniory a děti a pomáhali při údržbě hokejového a fotbalového stadionu. Kromě materiální pomoci mnoha organizacím sociálních služeb v kraji Vysočina pomáhalo loni také 36 dobrovolníků z korejských univerzit a zástupců KHNP ve 12 zařízeních a neziskových organizacích.

„Jsme rádi, že jsme se mohli zúčastnit takto smysluplných projektů. Myslíme si, že kromě pomoc hendikepovaným, kteří to opravdu potřebují, je tento druh spolupráce opravdu důležitý pro vzájemné kulturní obohacování. Rádi bychom ve spolupráci s Českem a krajem Vysočina pokračovali a očekáváme další sociálně odpovědné projekty v regionu,“ řekl Čä-Hoon Čchung.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
KHNP chce zapojit české firmy i do svých mezinárodních projektůKHNP vidí v České republice velký potenciál pro jadernou spolupráci

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (44x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (37x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...