Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Firmy z Takasaki dorazily do ČR hledat nové obchodní příležitosti. Zájem o spolupráci projevily Metrostav, ABB, Zeveta či Tesla Jihlava

Firmy z Takasaki dorazily do ČR hledat nové obchodní příležitosti. Zájem o spolupráci projevily Metrostav, ABB, Zeveta či Tesla Jihlava

Publikováno: 6.10.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

V Praze se včera uskutečnilo Japan Business Expo – Takasaki Day, jehož se zúčastnilo okolo 80 firem. Ty usilovaly o navázání nových obchodních vztahů s 12 firmami z průmyslového města Takasaki. Expa se zúčastnily firmy jako Metrostav, Zebra Group, Tesla Jihlava či Futaba Czech.

Japonské firmy zavítaly do ČR v rámci rozšiřování podnikatelských aktivit napříč střední Evropou. Smyslem akce bylo usnadnit českým firmám vstup na japonský trh, navázat první obchodní kontakt na území ČR, rozjet nové projekty.

Podařilo se nám představit České republice klíčové firmy z Takasaki z různých oborů. Během individuálních setkání si japonské i české firmy vyměnily své znalosti i zkušenosti a začaly domlouvat první spolupráci. Na Japan Business Expu došlo k propojení kvality, výrobní tradice i zájmu o investice v obou zemích. Naše firmy mají z Expa dobrý pocit,“ říká Masashi Kimura, místostarosta města Takasaki.

Schůzky s Japonci absolvovalo okolo 80 firem

Největší zájem byl o firmy Marunishi, Yagi, Ogino, Neopretex a Yamazaki, které v ČR poptávaly stavební firmy, výrobce dílů pro automobilový průmysl, anebo architekty či designery. Na schůzky dorazily špičky ve svých oborech, například Metrostav, Zebra Group, Tesla Jihlava, Futaba Czech či prodejce luxusního nábytku Sollus.

Podobná setkání mají v České republice tradici, kontrakty se na veletrzích uzavírají poměrně často,“ připomíná Oldřich Macák z Ministerstvu průmyslu a obchodu, který se Japan Business Expa zúčastnil.

Seiji Nakagoshi z CzechInvest zase věří, že podobných akcí bude více: „V České republice působí více než dvě stovky japonských firem, nejvíce je zastoupen automobilový průmysl. Přitom je zde spoustu dalších příležitostí, kde mohou japonské firmy uspět. Stejně tak ty české mají japonskému trhu co nabídnout. V Japonsku jich ale působí pouze pět,“ připomíná.

Podle agentury CzechInvest náleží Japonsku za objem zprostředkovaných investic v ČR druhé místo. Od roku 1993 japonské firmy zainvestovaly do 124 projektů v hodnotě více než 118 miliard korun. Díky nim vzniklo přes 28 tisíc nových pracovních míst.

Z Prahy japonské společnosti z Takasaki zamíří do Varšavy, kde se 8. října koná druhé Japan Business Expo, tentokrát pro polský trh.

O městě Takasaki

Takasaki se nachází 100 km severozápadně od Tokia – expresním vlakem Shinkansen lze vzdálenost mezi oběma městy urazit za pouhou hodinu. V průmyslovém městě Takasaki žije 375.407 obyvatel (údaj k 31. červenci 2015).  Díky napojení na hustou síť dálnic a propojení rychlostních vlakových linek může město Takasaki úspěšně spolupracovat s dalšími průmyslovými oblastmi v Japonsku a tak výrazně přispívat k růstu celé země.

V městě Takasaki se nachází moderní obchodní a průmyslové parky, kde přední společnosti rozvíjejí své špičkové technologie, řešení i produkty z oblastí, jako jsou strojírenství, zpracování kovů, chemikálie nebo nakládání s odpady. Současně je to i sídlo světových výzkumných ústavů, bioprůmyslu a pokročilého farmaceutického průmyslu.

Další informace naleznete na oficiálních stránkách města Takasaki:

http://www.city.takasaki.gunma.jp

http://www.city.takasaki.gunma.jp/docs/2014021500034/files/welcometakasaki.pdf

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...