Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Firmy předávají své trafostanice specialistům, ČEZ ES jich provozují o třetinu více než před rokem

Firmy předávají své trafostanice specialistům, ČEZ ES jich provozují o třetinu více než před rokem

Publikováno: 7.12.2015
Rubrika: Rozvody energií

Ostrava – Téměř o třetinu ze 730 na 950 meziročně vzrostl počet trafostanic a dalších vyhrazených elektrických zařízení, které provozuje společnost ČEZ Energetické služby ze Skupiny ČEZ. Svědčí to o významném trendu, kdy firmy nebo organizace předávají své zákaznické stanice k provozování specialistům. Přináší jim to významné úspory i zvýšení bezpečnosti dodávek elektřiny.

„Jde hlavně o takzvané zákaznické trafostanice, které nejsou součástí distribuční soustavy, ale vlastní je konečný spotřebitel. Ve většině firem nebo neziskových organizací nemají odborníky, kteří by se o tato zařízení starali, a tak často chátrají či dokonce svým technickým stavem ohrožují bezpečnost v okolí,“ vysvětlil Hynek Vyhnálek, vedoucí oddělení Provozování distribučních zařízení společnosti ČEZ ES.

Majitelům, kteří svěřili péči o své trafostanice ČEZ ES nebo jiným odborníkům, se náklady vrátí v průměru do tří let. „Většinou je třeba udělat nějakou vstupní úpravu, následuje preventivní údržba a pravidelné revize, nepřetržitá pohotovostní služba včetně zajištění oprav od běžných poruch až po výměnu transformátů. Součástí námi poskytovaných služeb je rovněž zajištění náhradního zdroje napájení,“ dodal Vyhnálek. Úspory podle něj vznikají především díky pravidelné péči, což minimalizuje výpadky energie a tedy i omezení výroby či provozu firmy, a také optimalizací technického řešení pro konkrétního zákazníka.

ČEZ Energetické služby, s.r.o., jsou dceřinou společností ČEZ ESCO, a.s. Zabývají se provozováním energetických hospodářství průmyslových podniků, distribucí a obchodem s plynem, hospodařením s vodami, poskytováním služeb v oblasti výstavby, oprav a servisu energetických zařízení a celků, montáží, revizí a měření. Společnost dále provozuje veřejné osvětlení v desítkách měst a obci ČR,  od letošního října zajišťuje rovněž servisní činnosti a provozování obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ.


Trafostanice provozovaná vlastníkem – menší


Stejná trafostanice v péči ČEZ ES – menší


Partner rubirky Rozvody energií:

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (684x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín  ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín (50x)
Společnost ČEPS dokončila modernizaci převážné části vedení V422 mezi rozvodnami Mírovka v Kraji Vysočina a Čebín v Jiho...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (48x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...