Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Firma z Uherského Brodu pomáhá projektovat největší výzkumný jaderný reaktor na světě

Firma z Uherského Brodu pomáhá projektovat největší výzkumný jaderný reaktor na světě

Publikováno: 8.3.2013, Aktualizováno: 16.5.2013 13:07
Rubrika: Elektrárny, Jaderné, Technologie, materiály

Společnost EGP Invest v těchto dnech dokončila první fázi přípravy projektové dokumentace strojovny víceúčelového výzkumného jaderného reaktoru MBIR, který se po svém dokončení v roce 2019 stane nejvýkonnějším výzkumným reaktorem na světě. Celková hodnota zakázky na přípravu projektové dokumentace strojovny činí 2,5 milionu eur (tedy přibližně 60 milionů korun) a její dokončení je plánováno na srpen letošního roku.

Klíčová slova: výzkumný reaktor MBIR, strojovna, EGP

Společnost EGP Invest vyhrála zakázku v rámci mezinárodního výběrového řízení, a to i díky tomu, že má bohaté zkušenosti s projekty pro jaderné elektrárny – pracovala v minulosti pro JE Temelín, Mochovce, Jaslovské Bohunice i Dukovany. 

„Navázání přímé spolupráce s ruským jaderným průmyslem vnímáme jako unikátní příležitost pro další rozvoj naší společnosti. Jen samotný projekt MBIR nám může zajistit zakázky až do roku 2019. Jedná se současně o významnou referenční zakázku, jejíž úspěšné splnění nám pomůže otevřít nové zahraniční trhy,“ říká Ing. Petr Sláčala, MBA, ředitel společnosti.
„Práce na tak prestižních projektech, jako je výstavba MBIR, nám také pomáhá udržet si talentované mladé lidi s technickým vzděláním a pro celý náš region je garancí zachování pracovních míst pro vysokoškoláky,“ dodává Petr Sláčala.
„V oblasti projektování a výstavby zařízení pro jaderné elektrárny patří odborníci v České republice mezi světovou špičku. Jsem proto velmi rád, že se EGP Invest prosadil v tvrdé mezinárodní konkurenci. Stejně tak mne těší, že počet českých firem, které jsou úspěšné v našich výběrových řízeních na dodávky služeb a zařízení pro jaderné elektrárny, v posledních letech opět roste,“ říká Vjačeslav Peršukov, náměstek generálního ředitele ruské státní korporace Rosatom.

O společnosti EGP Invest
Společnost EGP INVEST, spol. s r.o., zajišťuje projektové práce a služby v oboru investiční výstavby, rekonstrukcí, modernizací a inovací staveb. Specializuje se především na oblast jaderné a klasické energetiky a na energetická díla z obnovitelných zdrojů. Své služby ale nabízí i v dalších oblastech (např. v oblasti petrochemie, průmyslové, vodohospodářské a občanské výstavby). Společnost byla založena v roce 1991 a ve své podnikatelské činnosti a výrobním programu navazuje na zkušenosti projektového střediska otevřeného v Uherském Brodě již v roce 1960. V roce 2009 se stala stoprocentní dceřinou společností ÚJV Řež, a.s. V současnosti zaměstnává 110 stálých pracovníků jejichž průměrný věk dosahuje 42 let.

O projektu MBIR
MBIR je víceúčelový výzkumný reaktor poháněný rychlými neutrony. Bude postaven ve Výzkumném ústavu atomových reaktorů v ruském Dimitrovgradu a jeho dokončení je plánované na rok 2019. Po uvedení do provozu se s výkonem 150MW stane nejvýkonnějším aktivním výzkumným reaktorem na světě (pro srovnání: výzkumný reaktor LVR-15 v Řeži má aktuální výkon 10MW). Náklady projektu činí 16,4 mld. rublů (tedy asi 10,2 mld. Kč).
Podle údajů Mezinárodní agentury pro atomovou energii je dnes po celém světě provozováno cca 240 výzkumných reaktorů. Dalších cca 360 reaktorů již bylo zastaveno a vyřazeno z provozu.
Největší počet provozovaných jaderných výzkumných reaktorů na světě je v Rusku (62), následují USA (54), Japonsko (18), Francie (15), Německo (14) a Čína (13). V České republice existují tři výzkumné reaktory - dva v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži a jeden školní reaktor VR-1 na ČVUT v Praze.

Videorozhovor s Petrem Sláčalou na veletrhu Amper 2013 - o zakázce pro Rosatom

Partneři rubriky Technologie, materiály:

   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (56x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (51x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (50x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...