Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    ENERGO-PRO dodá turbíny do Indie. Výkonnější, než Indové očekávali

ENERGO-PRO dodá turbíny do Indie. Výkonnější, než Indové očekávali

Publikováno: 14.8.2017
Rubrika: Vodní

Nadnárodní skupina ENERGO-PRO dodá dvě turbíny do vodní elektrárny Rongnichu v severovýchodní Indii, a to s podstatně vyšším výkonem, než zákazník původně očekával. Instalovaný výkon každé ze dvou Peltonových turbín dosáhne 55 megawattů, ačkoliv podle dřívějšího předpokladu to mělo být 48 MW.

Turbíny vyrobí slovinská společnost Litostroj Power, která je součástí skupiny ENERGO-PRO se sídlem v Praze. „Vyššího výkonu bude možné dosáhnout díky tomu, že jsme klientovi předložili jiné řešení, než doporučovali konzultanti a konkurenti, zejména německá firma Voith,“ řekl obchodní ředitel Litostroje Jiří Kaňák. Investorem nově budované elektrárny Rongnichu je velká indická privátní skupina SARDA, která se dosud zaměřovala hlavně na těžební a hutní průmysl.

Zmenšený model Peltonovy turbíny pro indickou elektrárnu již v červenci otestovala hydraulická laboratoř firmy ČKD Blansko Engineering, která společně s Litostrojem tvoří od roku 2014 průmyslový pilíř skupiny ENERGO-PRO. „Opakovaně se nám osvědčuje efektivní spolupráce mezi výrobci vodních strojů ve Slovinsku a inženýry v Blansku. To se týká i testování modelů turbín v tamní unikátní hydraulické laboratoři,“ uvedl výkonný ředitel ENERGO-PRO Pavel Váňa.

Celková hodnota zakázky pro vodní elektrárnu Rongnichu činí v přepočtu více než 130 milionů korun. Zkoušek v Blansku se zúčastnili i zástupci indického zákazníka.

Efektivnější řešení

Společnosti Litostroj Power a ČKD Blansko Engineering indickému klientovi předložili řešení s menším průměrem oběžného kola  2,22 metru místo 2,70 metru, ale s pěti dýzami místo čtyř. (Dýzami voda vstupuje do oběžného kola Peltonovy turbíny. V dýze kruhového průřezu se celý spád vody transformuje na pohybovou energii.)

Nové řešení firem ze skupiny ENERGO-PRO také umožňuje snížit cenu za materiál a zmenšit budovu elektrárny – nižší tedy budou celkové stavební náklady.  Díky novému hydraulickému řešení bylo možno navrhnout turbínu na vyšší jmenovité otáčky, což umožnilo instalaci menších a tudíž levnějších generátorů.

„Nového klienta jsme ale přesvědčili také díky vysoké flexibilitě Litostroje, který akceptoval velmi krátké realizační termíny,“ upřesnil Jiří Kaňák.

Oběžná kola budou  obrobena z jednoho kusu výkovku na nově pořízeném pětiosém obráběcím stroji českého výrobce TOS Kuřim. 

Výroba od příštího roku

Nové turbíny začnou vyrábět elektřinu již v červnu příštího roku. Jejich životnost dosáhne podle původního očekávání indického klienta minimálně 35 let.

Investorská skupina SARDA staví průtočnou vodní elektrárnu Rongnichu na stejnojmenné řece v indickém státě Sikkim na severovýchodě země.

Firmy ze skupiny ENERGO-PRO již z minulosti mají zkušenosti s indickým trhem. Hydraulická laboratoř v Blansku kupříkladu testovala model závlahových čerpadel pro indickou čerpací stanici Gangaram. 

Laboratoř v Blansku

Nejnovější hydraulická laboratoř byla uvedena do provozu v Blansku na konci roku 2011. Ještě před zahájením výroby skutečných vodních turbín, čerpadlových turbín či čerpadel je možné v laboratoři ověřit nová hydraulická řešení na fyzikálních modelech těchto vodních strojů.

Testy v laboratoři tak slouží k ověřování technologií pro energetiku – ale i pro zemědělství – také daleko za českými hranicemi. Uskutečnily se zde mimo jiné zkoušky modelů Francisových turbín pro vodní elektrárnu Toro 3 v Kostarice nebo modelu Kaplanovy turbíny pro projekt vodní elektrárny Khoda Afarin v Íránu.

Další projekty se týkaly vodních strojů ve zmiňované Indii, Švédsku, Finsku, Norsku, Slovinsku, Kostarice  a dalších zemích.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
ENERGO-PRO dodá turbíny do Indie. Výkonnější, než Indové očekávaliENERGO-PRO dodá turbíny do Indie. Výkonnější, než Indové očekávaliENERGO-PRO dodá turbíny do Indie. Výkonnější, než Indové očekávali

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (51x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (38x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....