Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Ropa    Energetická krize se odkládá, těžaři umí využít obří zásoby ropy a plynu

Energetická krize se odkládá, těžaři umí využít obří zásoby ropy a plynu

Publikováno: 12.10.2009
Rubrika: Ropa, Plyn

(Zdroj: novinky.cz) - Energetická krize? Ale kdeže, mávají suverénně představitelé petrochemického průmyslu, kteří se sešli minulý týden v Buenos Aires. Nové technologie umožní vytěžit i dosud nedostupné zásoby ropy a zemního plynu, zatím potvrzené zásoby vydají podle Tonyho Haywarda, šéfa gigantu British Petrol (BP) za 1,6 biliónu barelů a vystačí na 60. let.

Navíc další naleziště čekají na své objevení a ve skutečnosti jsou celkové zásoby až dvakrát větší - přes tři bilióny barelů. V takovém případě by podle listu Telegraph Amerika mohla škrtnout zbytečné náklady na dovoz strategických surovin, Rusko by ztratilo páku na evropské země. Umožnit to mají nové technologie pro těžbu z roponosných břidlic a ložisek metanu. Technologický skok má mít podle zástupců petrochemických gigantů rychlejší účinek, než se doposud předpokládalo.

"Na ložiscích v Severní Americe proběhla revoluce. Odhady zdejších zásob rychle narůstají s tím, ja technologie otevírá cestu k nekonvenčním zdrojům,“ tvrdí Hayward. Tyto skutečnost dosud nepronikly údajně k nejširší veřejnosti. Rune Bjornson z norské společnosti StatoilHydro ve svém hodnocení situace pro Petroleum Economist souhlasí a zdůrazňuje, že využitelných zásob je mnohem víc, než se před třemi lety tušilo. „Všeobecně se mělo za to, že nekonvenční zdroje jsou nedostupné a jejich vytěžení by bylo příliš nákladné. To se změnilo,“ řekl Bjornson.

Těžba nahradí část dovozu

Američané už zahájili těžební operace v Pennsylvánii a Texasu, které údajně v dohledné době zcela nahradí dovoz Kataru a Trinidadu, což se rychle projeví i na cenách ropy a zemního plynu. Navíc ceny energií jsou podle účastníků konference v Argentině stále nafouknuté a teprve se projeví, že ve většině zemí se průmyslová výroba propadla o 18 až 10 procent.

Podle odhadů pak budou Spojené státy do 20 let a možná i dříve z poloviny soběstačné v dodávkách ropy a plynu. Podobné projekty na otevření nových ložisek probíhají i ve Francii nebo třeba i v sousedním Polsku. Podle některých odhadů pak zásoby zemního plynu s novými možnostmi těžby vzrostou až devětkrát. Čtvrtina zásob je ale na severu Číny, kde chybí dostatečné zásoby vody na zpracování horniny.

Podobné zprávy ovšem dráždí podle Telegraphu Rusko, které je jedním z největších producentů energetických surovin a objevem nových technologií by přišlo o zákazníky. „Kolem ropných břidlic se objevilo již plno mýtů,“ prohlásil šéf Gazpromu Alexander Medveděv.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (32x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (30x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...
Plovoucí elektrárna na japonský způsob (27x)
Japonsko hledá způsoby a místa kde a jak postavit elektrárny, které by neohrozilo zemětřesení ani vlny tsunami. U pobřež...