Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Ekologizace chomutovské teplárny přináší snížení emisí oxidů síry o 90 % a ukazuje směr ostatním teplárnám v ČR

Ekologizace chomutovské teplárny přináší snížení emisí oxidů síry o 90 % a ukazuje směr ostatním teplárnám v ČR

Publikováno: 12.1.2016
Rubrika: Teplárenství

Společnost ACTHERM dokončila ojedinělou rekonstrukci spalovacích kotlův Teplárněna Moráni v Chomutově. Jejich odsířenívýrazněsnižuje emise SO2 a NOX a tím zlepšuje stav ovzdušína Chomutovsku a v okolí a je symbolickou tečkou za 10 lety investic ACTHERM v Chomutově. Nový kotel byl slavnostně pokřtěn v pátek 8. ledna za účasti náměstka ministra životního prostředí Vladimíra Dolejského, chomutovského primátora Daniela Černého a ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana.

Zprovoznění rekonstruovaných kotlů zakončuje intenzivní práce na modernizaci a ekologizaci chomutovské teplárny, do nichž byla v posledním desetiletíinvestována více nežmiliarda korun. Samotný projekt odsíření kotlů byl spolufinancován dotací Státního fondu životního prostředí a Evropského fondu soudržnosti, jeho celkový rozpočet činil 356 milionů Kč.

Unikátní rekonstrukce probíhala za plného provozu teplárny a trvala pouze 14 měsíců od předání staveniště,“ říká Ing. Jan Nechvátal, ředitel ACTHERM, spol. s r.o. „donedávna se mělo za to, že teplárny naší velikosti nelze ekonomicky únosně ekologizovat, ale fortel a kreativita našich technických pracovníků ve spojení s ryze českým know-how a profesionalitou našeho generálního dodavatele tento mýtus boří,“ dodává Jan Nechvátal.

Rychlé a hlavně efektivní vyřešení projektu odsíření Teplárny Chomutov by nebylo možné bez podpory místní samosprávy a profesionální spolupráce s Ministerstvem životního prostředí a Státního fondu životního prostředí, kterým bych chtěl tímto poděkovat,“ komentuje majitel Actherm holding a.s. Daniel Zeman

Ukázali jsme, že i technicky náročný, a ryze český projekt, může být dokončen velmi rychle a za velmi rozumné peníze. To je skoro unikátní jev a dokazuje schopnosti a odbornou úroveň naší firmy,“ říká TomášDunovský, generálníředitel milevskéspolečnosti ZVVZ-Enven Engineering, která byla generálním dodavatelem akce. Tu převzala po podpisu smlouvy v květnu 2014 a v září 2015 už začaly komplexní zkoušky nové technologie. „Pro nás to byla velmi zajímavá práce, kterou jsme navrhli, vyprojektovali, postavili a uvedli do provozu. Klíčová technologie odsíření spalin přitom vychází z našeho vlastního know how. To investorovi dává jistotu, že má jednoho, reálného partnera, který za vše zodpovídá a garantuje očekávaný výsledek,“ dodal TomášDunovský.

Teplárna dosud využívala nízkosirnaté uhlí, které se však stává nedostatkovým. Nyní může spalovat různé druhy hnědého uhlí včetně „sirnatého“ a přitom splňuje s předstihem nové emisní limity, které jsou od příštího roku v platnosti. Kromě toho rekonstrukce zvýšila účinnost zdroje a regulačního rozsahu především v letních měsících, kdy je nižší potřeba dodávek tepla. Celkovědošlo od r. 1989 ke sníženíemisíoxidůsíry o 97,89%, emisíoxidůdusíku o 91,74% a emisípevných částic o 98,79 %, zejména vlivem investic ACTHERM po roce 1998.

Dalšíinformace o Actherm:                                                                                           
Actherm s.r.o. je sou
částíActherm holding a.s., Teplárnu Chomutov provozuje od roku 1998. Součástíholdingu jsou společnosti ACTHERM servis, zaměřujícíse na servis a dodávky energetických zařízení, ACTHERM strojírenství, zaměřenéna přesnéstrojírenstvía ACTHERM energomontáže, zaměřenéna montáže vysokotlakých potrubí. Teplárna Chomutov dodáváteplo průmyslovým podnikům a 20 tisícům domácností a společností. Actherm zaměstnávajína Chomutovsku 326 pracovníků.

Dalšíinformace o ZVVZ Enven Engineering:
Obchodněinženýrskáspolečnost ZVVZEnven Engineering je největšífirmou strojírenského holdingu ZVVZ GROUP. Specializuje se na kompletnídodávky zařízenína odprašování a odlučovánípevných a plynných emisía odsířeníuhelných zdrojů. Je i dodavatelem vzduchotechnických zařízenípro jadernéelektrárny.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (39x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...
Nový progresivní způsob přepravy a vykládky uhlí v elektrárně ChvaleticeNový progresivní způsob přepravy a vykládky uhlí v elektrárně Chvaletice (32x)
Chvaletická elektrárna byla vybudována v letech 1973 – 1979 v místech bývalého pyritového dolu. Celkový instalovaný výko...
Modernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapaModernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapa (30x)
Teplárna závodu Synthesia, a.s. "Zelená louka" zahájila provoz v letech 1953 a 1954. Je provozována celoročně a spolu s ...