Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    EK: Slovensko musí k dostavbě Mochovců zlepšit bezpečnost

EK: Slovensko musí k dostavbě Mochovců zlepšit bezpečnost

Publikováno: 15.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:00
Rubrika: Jaderné

Brusel - Slovensko musí při plánovaném rozšíření jaderné elektrárny Mochovce o další dva reaktory splnit některé bezpečnostní aspekty, aby byl tento krok v souladu s evropskou legislativou. Vyplývá to z dnešního prohlášení Evropské komise (EK). Slovenský premiér Robert Fico stanovisko komise přivítal. Podle něj neklade na investora dostavby, kterým jsou Slovenské elektrárne (SE) pod kontrolou italského koncernu Enel, nepřekonatelné překážky.
 

Komise se věnovala právě bezpečnostním otázkám. Ačkoli prý projekt dostavby Mochovců splňuje slovenské předpisy i mezinárodní doporučení, komise navrhuje další dodatečná opatření. Zvažované reaktory prý totiž nemají strukturu plnohodnotného ochranného pláště jaderného reaktoru využívaného při výstavbě či projektování atomových elektráren v Evropě.
Každá nová investice v oboru jaderné energie musí být nahlášena EK. Výkonný orgán unie k tomu vydává stanovisko, které ale není závazné. 'Je to pouze názor,' řekl dnes mluvčí komise Ferran Tarradellas před novináři. Dodal, že je na Slovensku, zda bude pokračovat ve výstavbě v původně navržené podobě, nebo zda doporučení komise vezme v potaz.
Fico dnes na tiskové konferenci vyzvedl, že komise nezaujala k plánu dostavby elektrárny negativní postoj. 'Vláda bude maximálně spolupracovat s investorem, bude vyvíjet všechny aktivity, aby nic nebránilo hladké dostavbě tohoto strategického projektu,' prohlásil slovenský premiér. Reakci společnosti Slovenské elektrárne ČTK zjišťuje. Podle komise je třeba, aby Slovensko zabezpečilo stejnou úroveň ochrany, jako je tomu u plnohodnotných ochranných plášťů reaktorů. Doporučuje, aby investor upravil plány a přehodnotil zvažované strategie a postupy řízení pro případy 'zásadních vlivů z vnějších zdrojů'. Takovýmto vlivem by podle komise mohl být třeba úmyslný náraz malým letadlem do elektrárny.


 

Pohled na chladící věže Jaderná elektrárna Mochovce.

Slovensko chce dostavět třetí a čtvrtý blok elektrárny s technologií ruského typu, která by měla poskytovat výkon 880 megawattů. Bratislava by nové reaktory chtěla dokončit v letech 2012 až 2013, investováno má být kolem 1,6 miliardy eur (37,3 miliardy Kč).
Mochovce by měli nahradit větší výpadek ve výrobě elektřiny, který Slovensko čeká zejména po nuceném odstavení dvou bloků jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. K jejich vyřazení se země zavázala před vstupem do Evropské unie. První blok elektrárny V1 ukončil provoz v závěru roku 2006, druhý musí být odpojen ze sítě do konce tohoto roku. 'Uzavření druhého bloku je aktuální, ale když dovolíte, nechám si ještě otevřená zadní dvířka,' poznamenal Fico.
Rozhodnutí Evropské komise dnes kritizovalo ekologické hnutí Greenpeace. Brusel tím prý umožňuje realizovat zastaralý a nebezpečný projekt. 'Dnešní stanovisko komise je jasným znamením, že s evropskou jadernou legislativou není něco v pořádku,' řekl v prohlášení organizace zaslaném ČTK jeden z jejích mluvčích Jan Beránek.
Podobně se vyjádřili i zástupci zelených v Evropské parlamentu. 'Je skandální, že komisař (pro energetiku Andris) Piebalgs dal zelenou vzkříšení zastaralého jaderného projektu, který nesplňuje mezinárodní bezpečnostní standardy,' uvedly europoslankyně Rebecca Harmsová a Monica Frassoniová. Komise podle nich staví zájmy italského energetického gigantu Enel, který za dostavbou stojí, nad bezpečnostní hrozby (zdroj: ČTK).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (49x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (42x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...