Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Dukovanští hasiči předvedli 2500m dlouhou hadici

Dukovanští hasiči předvedli 2500m dlouhou hadici

Publikováno: 19.3.2014
Rubrika: Elektrárny, Tiskové zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany patří svým vybavením mezi nejlépe vybavené hasičské záchranné sbory v České republice. Díky celkové obměně stávající technicky a doplnění nové techniky, která byla definována na základě provedených zátěžových testů, je elektrárna připravena na řešení mimořádných událostí v mnohem větším rozsahu a po mnohem delší období bez vnější pomoci. Tím nejzajímavějším co bylo možné dnes v elektrárně vidět, byla ukázka kladení i zpětného balení hadic z hadicového vozu pro dopravu vody určené k chlazení primárního okruhu při mimořádných událostech.

V Dukovanech 19. 3. 2014 - Prezentace nové hasičské techniky ukázala připravenost a výbornou technickou vybavenost Hasičského záchranného sboru jaderné elektrárny. V uplynulých letech bylo do obnovy a nákupu nové hasičské techniky investováno několik desítek miliónů korun, díky kterým je na elektrárně k dispozici např. hadicový vůz, s možností pokládky až 2,5 km hadic. Cvičení prověřilo, že tříčlenná posádka hasičů je schopna propojit bazén chladicí věže s 1 km vzdálenou budovou reaktoru už za 18 minut.  

Osvětlovací balony s teleskopickými tyčemi umožňující vytáhnout balóny až do pěti metrů dokážou během několika minut osvětlit prostor několik stovek metrů čtverečních. Balóny jsou napájeny z mobilní elektrocentrály a díky tomu můžou svítit i při úplném výpadku elektrické energie bez přestávky desítky hodin. Další novou technikou je cisterna na přepravu nafty s obsahem 17 tisíc litrů, která zajišťuje doplňování nafty pro dieselgenerátory, jejichž chod je důležitý pro dochlazování reaktorů.

Speciální bagr s radlicí vpředu a rypadlem vzadu, nákladní automobil se sklápěčkou, hydraulickou rukou a radlicí, bourací kladiva, vyprošťovací prostředky, osvětlovací balóny nebo mobilní čerpadlo umožní hasičům zasáhnout i v případě rozsáhlého poškození infrastruktury uvnitř areálu.

Hasiči z dukovanské jaderné elektrárny pravidelně provádí dohled na práce spojené s rizikem požáru a během roku provádí řadu taktických cvičení. V rámci spolupráce s HZS kraje Vysočina a Jihomoravského vyjíždějí také na zásahy mimo areál. V uplynulém roce tak dukovanští hasiči vyjížděli k 6 dopravním nehodám a jednou k technickému zásahu. V letošním roce to byl výjezd k požáru a jeden k dopravní nehodě. „Technika, kterou jsme dnes viděli je po technické stránce i z pohledu jejího počtu velmi dobrá. Sami jsme rádi, že zde takovou techniku mohou používat a kolegům z elektrárny ji rádi přejeme“, řekl plk. Ing. Jiří Pelikán, ředitel HZS JmK.

Pro účinné hašení je výhodné použít vodní proudy i na zařízení, která nelze z bezpečnostních důvodů odpojit od elektrického napájení nebo jejich odpojení je časově náročné. Proto požární čerpadla byla autorizovanou zkušebnou odzkoušena na dodávku vody pro hašení zařízení pod elektrickým napětím. Naše čerpadla mají průkaz možnosti hasit takováto zařízení až do 35 kV.

Výčet zásahové techniky JE Dukovan

Výšková technika je zastoupena například nově pořízenou automobilovou plošinou HP 44 Bronto Skylift F44 RLX na podvozku Mercedes Benz ECONIC 2633L/NLA (odlehčená modulární hliníková konstrukce se čtyřmi roletovými skříněmi a dálkovým ovládáním plošiny).

K výjezdům jsou připraveny požární automobily CAS 30 na podvozku Tatra 815 s nádržemi na 9000 l a 800 l pěnidla, prvosledové dopravní vozidlo na podvozku Mercedes Benz MIXTO s nádrží na 140 l vody včetně vysokotlakého vodního čerpadla schopného dodávky vody o tlaku až do 25 MPa a 20 l pěnidla, kombinovaný hasicí automobil KHA 30 na podvozku Mercedes Benz ACTROS 3344 s nádržemi na 10 000 l vody a 2x 500 l pěnidla, hadicový automobil HA 60 – S1PC na podvozku Mercedes Benz ECONIC 2633L/NLA s přívěsem, technický automobil Mercedes Benz Vito určený a vybavený především pro práci na vodě, technický automobil Mercedes Benz Sprinter vybavený pro předpokládané technické zásahy v elektrárně s technickým vybavením určeným pro likvidaci dopravních nehod, dopravní automobil Ford Ranger.

Výbavu doplňují vzduchové dýchací a přetlakové přístroje, dýchací a křísicí přístroje, zásahové obleky, měřiče detekce plynů, dozimetry. Nezbytné jsou satelitní telefony, které slouží jako záloha pro krizové situace v případě výpadku mobilní sítě.

Provoz JE Dukovany dnes ve 14 hod.

1. blok 100% · výkon turbogenerátorů          500 MWe

2. blok  96% · výkon turbogenerátorů           463 MWe 

3. blok     0%   · výkon turbogenerátorů            0 MWe   - plánovaná výměna paliva            
předpokládaný náběh 21.3.

4. blok 100% · výkon turbogenerátorů          490 MWe 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...