Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Dukovanská sluneční babička slaví 10 let. Míří k ní desítky tisíc lidí ročně.

Dukovanská sluneční babička slaví 10 let. Míří k ní desítky tisíc lidí ročně.

Publikováno: 11.3.2013
Rubrika: Elektrárny, Lidé-Věci-Události, Fotovoltaické

Nejstarší, nejlépe střežená a nejnavštěvovanější – to jsou primáty, kterými se může pochlubit fotovoltaická elektrárna umístěná v areálu jaderné elektrárny Dukovany. Za neutuchajícího zájmu veřejnosti letos slaví desítku let provozu v této lokalitě.

Klíčová slova: solární elektrárna, fotovoltaika, Dukovany

Jedno nenápadné výročí letos oslaví energetici v Dukovanech, tentokrát se však netýká spolehlivě fungující jaderné elektrárny. Desátým rokem už totiž v areálu „jaderky“ vyrábí čistou energii demonstrační fotovoltaická elektrárna o instalovaném výkonu 10 kW, která ročně dodá do sítě zhruba 8 tisíc kWh. Rok co rok si ji v rámci exkurze do jaderné elektrárny prohlédne okolo třiceti tisíc zájemců.
„Těší nás, že fotovoltaická elektrárna v Dukovanech není pouze funkčním svědkem technologického vývoje v tomto oboru, ale spolu s prohlídkou jaderné elektrárny současně umožňuje našim návštěvníkům poznání další z forem bezemisní výroby elektřiny. Vzhledem ke stupni zabezpečení celého dukovanského areálu se také jedná o jednoznačně nejlépe zabezpečenou fotovoltaickou elektrárnu v České republice,“ vyzdvihuje přednosti jubilantky ředitel Elektrárny Dukovany Jaroslav Jakub.
Dukovanská fotovoltaická elektrárna má přitom v rodném listě uvedeno datum ještě o pět let starší, což z ní činí nejstarší dosud funkční zařízení svého druhu a kapacity v rámci celé České republiky. V roce 1998 zahájila ostrý provoz jako vůbec první česká fotovoltaická elektrárna v rámci průkopnického komplexu obnovitelných zdrojů společnosti ČEZ v Jeseníkách - poblíž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně a větrného parku Mravenečník. Zařízení sestávalo z českých panelů dnes už neexistující firmy Tesla Trimex z Rožnova pod Radhoštěm. Vlivem extrémních klimatických podmínek v nadmořské výšce téměř 1 200 metrů i poměrně častých krádeží zařízení byl provoz elektrárny několikrát přerušen a na podzim 2002 definitivně ukončen.
Celá elektrárna byla následně demontována a převezena do areálu jaderné elektrárny Dukovany, kde panují v rámci ČR téměř ideální podmínky - roční úhrn globálního záření zde přesahuje 4100 MJ/m2 (na Mravenečníku to je pouze 3400 MJ/m2). V průběhu roku 2003 došlo k doplnění o chybějící panely a k postupnému zkompletování. Hlavním dodavatelem stavby byla společnost ESE, dodavatelem stavební část firma V-stav Hrotovice. Návštěvníci areálu jaderné elektrárny mohou na informačním panelu porovnat parametry a efektivitu výroby elektřiny v jaderném a fotovoltaickém zdroji.

Parametry fotovoltaické elektrárny

Jmenovitý výkon
2 x 5 kW
Počet panelů
200
Typ panelů
M-S 36-53
Rozměry elektrárny
18 x 32 m
Celková plocha panelů
75 m2
Roční produkce
8 000 kWh

Více o obnovitelných zdrojích Skupiny ČEZ v ČR http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/energie-z-obnovitelnych-zdroju.html

Růstem produkce z ekologicky čistých zdrojů Skupina ČEZ přispívá k plnění platných závazků České republiky vůči Evropské unii ve věci zvyšování podílu výroby z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě energií.

Instalace zdrojů 100% čisté ekologické energie je zároveň v souladu s vizi FUTUR/E/MOTION, kterou Skupina ČEZ deklarovala záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji (více na www.futuremotion.cz).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (67x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...