Nacházíte se:  Úvod    On-line    Dostavba elektrárny Mochovce    Dostavba Jaderné elektrárny Mochovce

Dostavba Jaderné elektrárny Mochovce

Publikováno: 2.3.2009, Aktualizováno: 5.5.2009 11:23
Rubrika: Dostavba elektrárny Mochovce

Evropská komise povolila dostavbu Jaderné elektrárny Mochovce (JEMO), zároveň však ve svém návrhu akcentovala požadavek na zvýšení bezpečnosti dostavby 3. a 4. bloku JEMO. Premiér Robert Fico na tiskové konferenci uvedl, že rozhodnutí EK chápe jako "úplnou renesanci jádra v EU". Instalovaný výkon 3. a 4. bloků JEMO má představovat 2x440 MW, dostavěny mají být v letech 2012-2013 a náklady na jejich dostavbu mají představovat 1,9 mld. eur.

 

Projekt dostavby 3. a 4. bloku JEMO dle stanoviska EK sice splňuje současné vnitrostátní předpisy SR, jakož i mezinárodní doporučení, i přesto však EK doporučuje Slovenským elektrárnám (SE) přijmout opatření na zvýšení bezpečnosti. Mají být zaměřena na zvýšení ochrany před možným únikem radioaktivity a před případným úmyslným nebo neúmyslným nárazem malého letadla. Doporučení EK vycházejí z toho, že reaktory typu VVER 440/V213 navržené investorem nemají dle stanoviska EK strukturu plnohodnotného ochranného pláště jaderného reaktoru, používanou při výstavbě a projektování atomových elektráren v Evropě. Komise však může pouze změny doporučit a její doporučení nemají ultimativní charakter. Nicméně EK ve svém stanovisku konstatovala, že bude pečlivě sledovat vývoj v oblasti jaderných průmyslových aktivit souvisejících s investičním projektem Mochovce i v budoucnu, zejména jeho bezpečnostní aspekty.

Představitelé SE ani italské společnosti Enel, vlastníka 66 % akcií SE (zbylých 34 % kontroluje Fond národního majetku SR), se ke zprávě komise zatím oficiálně nevyjádřili. Představitelé SE však již před nedávnem avizovali, že systém ochrany před havárií je u jaderných elektráren na Slovensku jiný než v západoevropských zemích. Slovenští odborníci na jadernou energetiku se v zásadě shodují v tom, že stanovisko EK bylo více méně pouze formalitou a požadavky Bruselu ve formě doporučení nebude těžké uspokojit. Zároveň poukazují i na to, že stanovisko EK je vlastně prohrou environmentálních organizací, jakož i Frakce zelených v EP, které požadovaly opětovný proces povolování elektráren.

Dle dostupných informací zájem o dostavbu JEMO potvrdila česká společnost Škoda JS, a.s., která se uchází o projekt v konsorciu společně s ruskou firmou Atomstrojexport a slovenskými společnostmi Enseco, a.s., VÚJE, a.s. a Inžinierske stavby Košice, a.s. Na výstavbu 3. a 4. bloku JEMO bylo do konce srpna 2004 vynaloženo 19,9 mld. Sk. Rozestavěnost stavební části třetího a čtvrtého bloku je na úrovni přibližně 70 % a technologické části na 30 %. (Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bratislavě, Slovensko).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Dodávky čerpacích zařízení v rámci dostavby 3. a 4. bloku JE Mochovce (59x)
SIGMA GROUP a.s. se sídlem v Lutíně figuruje v rámci dostavby 3. a 4. bloku slovenské jaderné elektrárny Mochovce (MO34)...
Realizační dokumentace jaderného ostrova pro projekt dostavby 3. a 4. bloku JE Mochovce (34x)
Klíčovou částí projekčních a inženýrských činností pro projekt výstavby elektrárny, zejména jaderné, je realizační dokum...
Instalace tlakové nádoby ŠKODA JS je důležitým milníkem procesu výstavby nových bloků jaderné elektrárny MochovceInstalace tlakové nádoby ŠKODA JS je důležitým milníkem procesu výstavby nových bloků jaderné elektrárny Mochovce (29x)
Slovenské Mochovce se staly středem pozornosti všech energetiků, ekonomů, ale i odběratelů elektřiny. Právě dnes byla do...