Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Doosan Škoda Power se projektem Lisbjerg vrátila do Dánska

Doosan Škoda Power se projektem Lisbjerg vrátila do Dánska

Publikováno: 1.12.2015
Rubrika: Energetické strojírenství

Doosan Škoda Power dodá dánské teplárně v Lisbjergu turbosoustrojí s příslušenstvím a system ohřevu napájecí a topné vody. Teplárna na biomasu má pomoci městu Aarhus snížit uhlíkovou stopu.

Klíčová slova: Škoda, turbosoustrojí, teplárna

Projekt teplárny v Lisbjergu, která bude používat jako palivo biomasu, konkrétně slámu, se realizuje poblíž města Aarhus na východním pobřeží Dánska. Vedle výroby tepla představuje i zdroj bezmála 40MW elektrické energie. Projekt je klíčový pro pokrytí potřeb tepla a elektřiny 65 tisíc domácností v regionu a je velmi příznivý z hlediska životního prostředí. Jednak úsporou 250.000 tun CO2 i sekundárním využitím zbytků po spalování, které jsou recyklovány na hnojivo.

Elektrárna by měla být uvedena do komerčního provozu koncem roku 2016 a naplňuje ambice města Aarhus snížit uhlíkovou stopu pomocí rozsáhlého využívání biopaliv. Použití biomasy místo uhlí a plynu je důležitou součástí dánské energetické a klimatické politiky, neboť biomasa je považována za uhlíkově neutrální.

Naplnit tuto vizi pomůže i nyní realizovaná dodávka Doosan Škoda Power pro projekt Lisbjerg (turbosoustrojí s příslušenstvím, systém ohřevu napájecí a topné vody, montáž a uvedení do provozu). Doosan Škoda Power do Dánska dodala od roku 1969 téměř 750 MW instalovaného výkonu v turbínách určených pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla.

O společnosti Doosan Škoda Power

skupiny Turbo/Generator v rámci jednotky Doosan Heavy Industries & Construction. Je významným světovým výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Její portfolio zahrnuje parní turbíny v rozpětí výkonů 10 až 1200 MW pro široký rozsah aplikací. V letošním roce slaví firma 111 let výroby parních turbín vlastního designu. Letos Doosan Škoda Power získala Cenu hejtmana Plzeňského kraje za společenskou odpovědnost.

O skupině Doosan

Skupina Doosan byla založena v roce 1896. Je nejstarší firmou v Koreji a vyvinula se v přední mezinárodní firmu. Tvoří ji síť více než 4000 obchodních míst a zaměstnává 43 000 lidí v 35 zemích světa. Produktové portfolio firmy Doosan zahrnuje jaderné elektrárny, tepelné elektrárny, elektrárny na odsolování mořské vody i „zelenou“ energii. Dále např. odlitky a výkovky, systémy pro manipulaci s materiálem, komplexní řadu stavebního a strojního zařízení, obráběcí stroje, lodní dieselové motory, prostředky kolejové dopravy, stavebnictví, ocelové mosty atd.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Do funkce GŘ Kovosvit MAS se vrací Filip Winkelhofer (43x)
Dnes, 19. 9. 2016, bylo oznámeno zaměstnancům i obchodním partnerům Kovosvit MAS, že do funkce generálního ředitele se v...
Strojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vznikuStrojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vzniku (38x)
Na začátku letošního roku uplynulo 55 let od zrodu strojíren ArcelorMittal Engineering Products Ostrava (AMEPO). Ty vzni...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (37x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...