Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Dohoda mezi německým a rakouským regulátorem: Umění polovičatých řešení

Dohoda mezi německým a rakouským regulátorem: Umění polovičatých řešení

Publikováno: 31.5.2017
Rubrika: Rozvody energií

Plán na rozdělení německo-rakouské obchodní zóny vznikl již v loňském roce. K faktickému rozdělení mělo dojít po mnohostranné diskusi ohledně nastavení potřebných mechanizmů. Z pohledu České republiky jde o vítaný návrh důležitý mj. proto, že má omezit rizika kruhových toků. Ty ohrožují naši přenosovou soustavu při přenosu elektřiny ze severu Německa do Rakouska.

Rakušané ale s plánem nesouhlasili a napadli ho u soudu. Žalobu stáhli až poté, co se domluvili s Němci. Německý regulátor (Bundesnetzagentur) 15. května 2017 uzavřel dohodu se svým rakouským protějškem (E-Control) o přidělování přenosových kapacit na společné hranici, čímž by se zóna měla rozdělit již v říjnu 2018.

Energetický regulační úřad (ERÚ) o tento krok usiluje dlouhodobě a vítá, že se obě země snaží napravit protiprávní stav, který trval několik let. Obsah uzavřené dohody i přístup k vyjednávání však rozhodně neplní naše očekávání.

„Dlouhodobé limity, které si regulátoři Bundesnetzagentur a E-Control dohodli, 4,9 GW, se velmi blíží maximům obchodních výměn v rámci existující obchodní zóny. Kruhové toky by tak dál ohrožovaly zejména naši a polskou přenosovou soustavu. To je samo o sobě těžko akceptovatelné. Regulátoři z Německa a Rakouska nás v podstatě obešli a k jednání nepřizvali žádné státy, na které mohou negativně dopadnout důsledky těchto vysoko nastavených limitů,“ říká Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ.

Evropská pravidla mj. požadují, aby byl takový krok koordinován s provozovateli přenosových soustav v dotčených zemích. Zástupci českého ani polského provozovatele ale stejně jako regulátoři nebyli zapojeni do procesu.

Český a polský regulátor již jednají o společném postupu a chystají se oslovit Agenturu pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER). Budou zároveň usilovat o zapojení co nejširšího okruhu národních regulátorů z dotčených zemí.

„Ještě před pár dny se v Bruselu oslavovalo dokončení energetické integrace. Ve stejné chvíli ale vedly Německo a Rakousko jednání za zavřenými dveřmi. To absolutně popírá principy mnohostranné spolupráce. Taková dohoda je pro nás nejenom nepřijatelná, ale především neplatná. Budeme usilovat o to, aby jednání o rozdělení německo-rakouské obchodní zóny napříště probíhala nejen za naší účasti a v souladu s platnými předpisy,“ sděluje postoj ERÚ Alena Vitásková a dodává: „Stále věřím, že se můžeme rozumně dohodnout na půdě ACER. Ostatně spolupráci má agentura přímo ve svém názvu.“

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (684x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín  ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín (50x)
Společnost ČEPS dokončila modernizaci převážné části vedení V422 mezi rozvodnami Mírovka v Kraji Vysočina a Čebín v Jiho...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (48x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...