Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Díky zařízení určí, zda parovod vydrží roky či jen měsíce

Díky zařízení určí, zda parovod vydrží roky či jen měsíce

Publikováno: 16.7.2013
Rubrika: Elektrárny, Technologie, materiály

Jak dlouho ještě vydrží potrubí odolávat tlaku, kolik let ještě může elektrárna provozovat turbínu či kdy bude nutné vyměnit hutní konvertor. Na to umí odpovědět speciální zařízení SPUTT 500 vyvinuté lidmi z MATERIÁLOVÉHO A METALURGICKÉHO VÝZKUMU (MMV), dceřiné firmy Třineckých železáren. Jeho hlavní výhodou je, že k testování stačí malý vzorek materiálu, jehož odběr tak nemá žádný vliv na funkčnost testovaného zařízení.

Klíčová slova: Třinecké železárny, SPUTT

Tak tomu totiž u jiných zkušebních metod je. K zjištění životnosti bylo doposud nutné odebrat velký kus zkušebního materiálu, aby mohl projít testováním. To znamenalo odstávky a následné opravy. Nové zařízení vyvinuté a vyrobené ve společnosti MMV pro stanovení meze tečení materiálu (tzv. creep) umí stejné hodnoty získat z miniaturizovaných zkušebních těles o velikosti průměru 8 milimetrů a půlmilimetrové tloušťce.
Jde o metodu penetračních testů, která posuzuje vlastnosti materiálu, a je tedy pak možné posoudit, zda vůbec a jak dlouho bude ještě ocelový výrobek odolávat vlivům zvenčí i zevnitř. Pro firmy to má samozřejmě neocenitelný význam, neboť u zařízení jako jsou generátory, reaktory, technologie v hutnictví a hornictví, v ocelářství a v dalších oborech se kladou vysoké nároky na bezpečnost.
„Stačí velice malý vzorek, abychom byli schopni o materiálu ledacos říci. Testování probíhá za zvýšených teplot. Unikátní systém drážek pro vedení argonu zabezpečuje vzorku dostatečnou ochranu před oxidací. Kontinuální snímání jednotlivých veličin (teplota, zatěžovací síla, prodloužení vzorku, čas apod.) v průběhu zkoušky slouží pro vyhodnocení creepové odolnosti testovaného materiálu,“ přibližuje Prof. Ing. Karel Matocha, CSc., jednatel a provozní ředitel MMV. Testování probíhá i několik měsíců.
Creepové zkoušky tak určí míru opotřebení konstrukčních materiálů vlivem dlouhodobého používání, a to bez ekonomických ztrát pro podnik. Pracovat se na něm začalo na konci roku 2008. „Specialisté z oblasti creepového zkoušení materiálu, elektro, strojírenské konstrukce, konstrukce tepelných agregátů a vývoje software pracovali na vývoji tohoto zkušebního stroje více než dva roky. Výsledkem jejich práce je zcela nové, plně automatizované zařízení, které je v současné době jediné komerčně vyráběné. Při jeho vývoji byly použity vysoce creepově odolné materiály, nejnovější snímače, měřící a výpočetní technika,“ vysvětluje vedoucí týmu Ing. Daniel Omacht.

Dceřiná společnost Materiálový a metalurgický výzkum se odhadem životnosti strojních zařízení pomocí testování malých vzorků zabývá už od 90. let minulého století. „Během té doby jsme vyvinuli různé přístroje i zkušební postupy. Navázali jsme také mezinárodní spolupráci s mnoha zahraničními laboratořemi. Nyní pracujeme na návrhu obecně platné zkušební normy pro země Evropské unie a také na dalším vylepšování a zdokonalování přístroje i metod,“ dodává Ing. Jaroslav Pindor, Ph. D., ředitel MMV. „To, co o materiálu řekneme, musí být stoprocentní,“ uzavírá.
Podle něj je aplikovaný výzkum pro rozvoj ekonomiky státu významný, protože přináší konkrétní a měřitelné efekty firmám. O užitečnosti a využitelnosti zařízení SPUTT 500 hovoří i zájem zahraničních firem o jejich nákup. První putoval do Itálie, další dvě do USA. Zařízení také na letošním mezinárodním veletrhu vynálezů a inovací Invent 2013 v červnu získalo zlatou medaili.

  Daniel Omach u zařízení.

 

Mediální partneři rubriky Technologie, materiály:

   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Svařování komponent jaderných elektráren (47x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (43x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...