Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Čtyři úspěšné návrhy projektů aplikovaného výzkumu pro CV Řež

Čtyři úspěšné návrhy projektů aplikovaného výzkumu pro CV Řež

Publikováno: 14.1.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy, Lidé-Věci-Události

Technologická agentura České republiky (TA ČR) zveřejnila v prosinci 2012 seznam projektů, které plánuje podpořit ve třetí veřejné soutěži programu ALFA zaměřeném na aplikovaný výzkum a experimentální vývoj. Výzkumná organizace CV Řež podala do této soutěže 6 návrhů projektů. V pěti případech měla pozici hlavního řešitele a v jednom figurovala jako spoluřešitel. Čtyři z návrhů CVŘ byly doporučeny k podpoře.

Klíčová slova: projekty, CV Řež, program ALFA

Projekt s názvem „Regenerace/recyklace kyseliny borité pomocí membránových procesů (reverzní osmózy, elektrodialýzy, elektrodeionizace) na jaderných elektrárnách“ je založen na regeneraci a zkoncentrování kyseliny borité z použitých vod na jaderných elektrárnách. Při řešení projektu bude CVŘ spolupracovat s ČEZ, a.s., MEGA, a.s. a VŠCHT v Praze. Projektovým manažerem je Ing. Pavel Kůs. Jeho řešení je plánováno na 3 roky.
Druhý schválený projekt má název „Kvantifikace neurčitosti vstupních parametrů fyzikálních modelů obsažených v tepelně-hydraulických výpočtových kódech pro analýzy jaderné bezpečnosti. Typová úloha pro fyzikální model zaplavování aktivní zóny tlakovodního reaktoru.“. Hlavním cílem je návrh, ověření a validace metod pro kvantifikaci neurčitostí vstupních parametrů fyzikálních modelů obsažených v tepelně-hydraulických výpočtových kódech pro analýzy jaderné bezpečnosti. Projektovým manažerem je Ing. Miloš Kynčl. Řešení projektu bude probíhat 2 roky.
Projekt „Technologie čištění plynu a těsnění spojů pro pokročilé aplikace v jaderné i nejaderné energetice“ je zaměřen na výzkum a vývoj technologií zajišťující těsnost spojů a čistotu plynů. Projekt bude řešen ve spolupráci s partnery EVECO, s.r.o., MICo, spol. s r.o., ÚJV, a.s. a VŠCHT v Praze. Projektovým manažerem je Ing. Jan Berka, Ph.D. Řešení projektu je naplánováno na 4 roky.
Čtvrtý schválený projekt „Materiály pro pokročilé jaderné reaktory a další energetické aplikace“ je zaměřen na získání klíčových informací o odolnosti kovových a keramických materiálů. Je zaměřen především na pokročilé jaderné reaktory chlazené plynem (heliem) případně vodou s nadkritickými parametry. Na řešení čtyřletého projektu se budou podílet i partneři ESTCOM CZ a.s., Prague Casting Services a.s., ÚJV, a.s. a VŠCHT v Praze. Projektovým manažerem je rovněž Ing. Jan Berka, Ph.D.
Z celkového počtu 976 hodnocených návrhů projektů jich TA ČR podpoří 165, tedy 16,9 %.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (75x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (59x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...