Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČT: Severní energetická bude těžit i hlubinným způsobem

ČT: Severní energetická bude těžit i hlubinným způsobem

Publikováno: 3.10.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Uhlí

Most 2. října (ČTK) - Firma Severní energetická bude na povrchovém dole u Horního Jiřetína těžit hnědé uhlí také hlubinným způsobem. Záměr tento týden oznámila ministerstvu životního prostředí. Podle České televize to vyplývá z předložené dokumentace. Odpůrci povrchové těžby chtějí plánu společnosti zabránit. Hlubinná těžba podle nich totiž může zvýšit riziko půdních sesuvů, které ohrožují Krušné hory. 

Klíčová slova: hnědé uhlí, hlubinná těžba

Mluvčí Severní energetické televizi řekla, že hlubinnou těžbou nebude dotčena hranice územních limitů těžby. Důl ČSA mezi Mostem a Litvínovem má s limity problém již dlouho. Loni na podzim narazilo první rypadlo na územní limity. Firma plánuje, že chodby by vedly vodorovně ze dna povrchového dolu dál směrem na Horní Jiřetín. Ročně by vytěžila asi 400.000 tun uhlí. To je zhruba šestina toho, co nyní těží povrchově. 
Na nový důl podle odborů zřejmě firma přesune většinu z 250 horníků, kteří nyní pracují na posledním českém hnědouhelném hlubinném dole Kohinoor, uvedla ČT. 
Akciová společnost Litvínovská uhelná se v srpnu přejmenovala na Severní energetickou a.s. Dokončila tak proces oddělení od skupiny Czech Coal. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (65x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Martin Apko z ČEPS povede CAO (Central Allocation Office GmbH) (39x)
Martin Apko, ředitel sekce Energetický obchod společnosti ČEPS, a.s, odchází v těchto dnech řídit koordinovanou auk...