Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    ČR má už 45 plnicích stanic na zemní plyn - Na světě je více než 16,4 milionu CNG vozidel

ČR má už 45 plnicích stanic na zemní plyn - Na světě je více než 16,4 milionu CNG vozidel

Publikováno: 15.12.2012
Rubrika: Plynárenství

Tento týden v úterý 11.12. společnost E.ON otevřela další CNG plnicí stanici v Brně, a již ve čtvrtek bude uvedena do provozu u nás celkově 45. veřejná plnicí CNG stanice v Písku, i když zatím jen do provozu zkušebního. Je umístěna proti hlavnímu vchodu do průmyslového a logistického areálu Jitex a ostrý provoz začne v lednu 2013. ČR má 14 krajů a tak v průměru vychází dnes 3 CNG plnicí stanice na každý kraj. Z průzkumu PPM Factum Research z listopadu 2012 ale vyplynulo, že jen 33 procent obyvatel ví, že má v každém kraji již nejméně jednu plnicí stanici.

Klíčové slovo: CNG

Palivo CNG je nejen u nás, ale i ve světě stále populárnější. Na světě jezdí již více než 16,4 milionu vozidel a v provozu je téměř 21 tisíc CNG stanic. Jen Čína má už dnes více než jeden milion automobilů na CNG a asi 100 tisíc CNG vozidel každý rok zde přibývá, jejich odhad je dalších půl milionu vozidel v příštích 3 letech. V ČR je v současné době 45 veřejných plnicích CNG stanic, minimálně jedna je v každém kraji a ve velkých městech. Velmi brzy společnost E.ON otevře další stanici v Humpolci. Také další společnosti, jako Vítkovice, Vemex nebo RWE, plánují další nové CNG stanice v rámci celé České republiky do roku 2020 by jich mohlo být v ČR až 300.

Již podruhé bude možné také žádat o podporu na výstavbu CNG stanic z Evropského programu TEN-T, který je zaměřený na dekarbonizaci dopravy. Brzy by mělo dojít ke schválení dotačního programu Evropským parlamentem. Žadatelé mohou na své záměry získat podporu až ve výši 50 procent. Podmínkou bude pravděpodobně minimální výše investice 1 milion eur, uzávěrka výzvy se plánuje na konec února 2013. První projekty mohou fyzicky startovat přibližně od září.

Z průzkumu PPM Factum Research z listopadu 2012 vyplynulo, že téměř 83 procent dotazovaných u nás CNG vozy zná a ví, že auta na stlačený zemní plyn (CNG) existují a dokonce 20 procent všech dotazovaných (celkem 986 osob) uvedlo, že v jejich okolí již auto na CNG někdo vlastní. Vozidla na CNG se většinou nepřestavují, jak bylo u nás zvykem u LPG. Důvodem je velmi velká nabídka sériově vyráběných vozů, cena ujetého kilometru ve výši 70 až 80 haléřů a dojezdová vzdálenost i přes tisíc kilometrů. Na trhu je mimo jiné Škoda Citigo za základní cenu 179,9 tisíc a Volkswagen eco Up! za 259,9 tisíc. Škoda a E.ON dále nabízí výhodný balíček obsahující Citigo, domácí plničku a levný zemní plyn.

Pravidelně aktualizovaný přehled všech plnicích stanic najde každý na www.cng.cz/cs/interaktivni-mapa nebo na sociální síti facebook www.facebook.com/cngfans.

4.Q/2012
Plnicí stanice CNG – veřejné 45
VRA – „domácí“ plnicí zařízení 85
Vozidla CNG – celkem 4300
Auta osobní a dodávková 3818
Autobusy 362
Komunální vozidla 50
Ostatní vozidla (offroad) 70


Česká plynárenská unie (ČPU) byla založena plynárenskými distribučními společnostmi a státním podnikem Český plynárenský podnik, o.z. Transgas v roce 1994, jako nezávislá a dobrovolná profesní organizace právnických osob. 18 let své existence věnovala ČPU rozvoji podnikatelského prostředí v oblasti plynárenství a představování zemního plynu jako energeticky výhodného a ekologicky šetrného paliva odborné i laické veřejnosti. Věnuje se také významným tématům ovlivňujícím plynárenství v České republice – zejména energetické koncepci, legislativě, podpoře využití zemního plynu pro výrobu elektřiny a dalším tématům s vazbou na plynárenské odvětví. Cílem ČPU je pomáhat rozvoji podnikatelského prostředí navazujícího na plynárenský obor a užití zemního plynu. Jednou z aktivit ČPU je i podpora stlačeného zemního plynu pro dopravu (CNG) jak v osobní, tak zejména v městské a příměstské autobusové dopravě. ČPU dnes sdružuje 16 členů - nejvýznamnější hráče plynárenského průmyslu: RWE Transgas, a.s., NET4GAS, s.r.o., RWE Gas Storage, s.r.o., RWE Gas Net, s.r.o., RWE Energie, a.s., E.ON Energie, a.s., E.ON Distribuce, a.s., Pražská plynárenská, a.s., Pražská plynárenská Distribuce, a.s., VEMEX s.r.o., VČP Net, s.r.o., SMP Net, s.r.o., JMP Net, s.r.o., Jihomoravská plynárenská, a.s., Východočeská plynárenská, a.s. a Severomoravská plynárenská, a.s.. Na mezinárodní úrovni ČPU zastupuje české plynárenství v organizaci Eurogas.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (33x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...
Česká republika má studii pro rozšiřování objemu zásobníků plynu (30x)
Česká republika bude rozšiřovat objem podzemních zásobníků plynu tak, aby pokryl 50 procent její roční spotřeby.  Na ned...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (27x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...