Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Co se dá vyrobit v České republice, bude vyrobeno v České republice

Co se dá vyrobit v České republice, bude vyrobeno v České republice

Publikováno: 1.2.2013
Rubrika: Jaderné, Elektrárny, Tiskové zprávy

Nabídka na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, kterou předložilo česko-ruské Konsorcium MIR.1200 tvořené společnostmi ŠKODA JS, Atomstrojexport a Gidropress, předpokládá, že na tři sta českých společností získá zakázky v celkové hodnotě 150 až 175 miliard korun, tj. minimálně 75 % z celkové hodnoty temelínské zakázky.

Klíčová slova: Temelín, dostavba

„Všechny firmy z dodavatelského řetězce budou v případě našeho vítězství hned první den po podpisu smlouvy schopny nasadit do práce tisíce lidí a podílet se na svých částech projektu včetně dodávek těch technologicky nejnáročnějších celků. V tom je naše objektivní výhoda oproti konkurenci. To, že stavební práce a stavební materiál včetně oceli budou pocházet z této země, o tom nechceme nikoho přesvědčovat, to považujeme za samozřejmost“, říká Miroslav Fiala, předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS.
Vítězství projektu MIR.1200 by se výrazně promítlo do počtu nově vzniklých pracovních míst v podstatě ve všech průmyslových sektorech „Deset tisíc pracovních míst je v souvislosti s výstavbou elektrárny absolutní minimum. Při započítání všech přidružených oborů, které jsou na výstavbu navázány, se toto číslo může vyšplhat až na osmdesát tisíc. Jde o pracovní místa v České Republice, určená především pro české občany. Projekt zásadně podpoří ekonomiku České republiky, nikoliv ekonomiku země či zemí, ze kterých by klíčové dodávky přicházely“, dodává Miroslav Fiala.
Realizace projektu prospěje firmám napříč všemi českými regiony, včetně Moravsko-slezského kraje, který se v době hospodářské stagnace potýká s vyšší nezaměstnaností. Pro samotnou plzeňskou „škodovku“, lídra konsorcia, by vítězství znamenalo potřebu navýšit počet zaměstnanců o 300 z dnešních 1100. „O vysoké míře lokalizace hovoříme od samého počátku. O tom, že jsme slova o 75 procentech proměnili v realitu, se může zákazník, společnost ČEZ, přesvědčit při vyhodnocování všech nabídek“, říká Josef Perlík, ředitel projektu „Dostavba jaderné elektrárny Temelín 3, 4“ a člen představenstva společnosti ŠKODA JS.
Díky historicky úzké spolupráci s ruskými konstruktéry a technology a důvěrné znalosti technologie VVER se českým firmám navíc naskýtá unikátní příležitost se stále více zapojovat do projektů ruské skupiny Rosatom v zahraničí..Jen v roce 2012 dodaly české podniky pro jaderné elektrárny typu VVER vybavení v hodnotě 2,5 miliard korun. Od vyhlášení tendru na dostavbu temelínské elektrárny vzrostl objem zakázek na čtyřnásobek.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (75x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (58x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (56x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...