Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Čistá energie ze ŠKO-ENERGO proudí k odběratelům již 20 let

Čistá energie ze ŠKO-ENERGO proudí k odběratelům již 20 let

Publikováno: 9.6.2015
Rubrika: Teplárenství

Společnost ŠKO-ENERGO se sídlem v hlavním výrobním závodě automobilky ŠKODA AUTO si v těchto dnech připomíná již dvacet let od svého založení. Tento první česko-německý podnik joint-venture v energetickém průmyslu zahájil činnost 1. července 1995. Už v samém počátku vsadil na používání moderních technologií a zařízení, šetrný přístup k životnímu prostředí a zaměstnávání odborníků. Díky tomu si vybudoval pověst spolehlivého dodavatele energií v regionu.

Hlavním úkolem společnosti ŠKO-ENERGO je zásobovat energiemi všechny domácí výrobní závody společnosti ŠKODA AUTO. Konkrétně dodává elektrickou energii, teplo, průmyslovou, pitnou a chladicí vodu, stlačený vzduch a zemní plyn. Dále provádí čištění a odvádění odpadních a povrchových vod, provozuje a udržuje všechny energetické sítě a poskytuje komplexní služby v oblasti zásobování energiemi.

„Bez energií nefunguje v automobilovém průmyslu vůbec nic. Stabilní a efektivní zásobování energiemi od ŠKO-ENERGO je základem pro naši každodenní práci, takže úspěchy ŠKODA jsou jistým dílem i úspěchem našeho energetického partnera," říká Michael Oeljeklaus, člen představenstva ŠKODA AUTO odpovědný za oblast výroby a logistiky a předseda dozorčí rady ŠKO-ENERGO. Díky úzké spolupráci se ŠKO-ENERGO se od roku 1995 podařilo automobilce snížit spotřebu energií v přepočtu na vyrobený vůz více než o polovinu. Také spotřeba vody v oblasti výroby byla výrazně snížena, jen v roce 2014 o 15 procent.

Svým teplem zásobuje ŠKO-ENERGO i město Mladá Boleslav. Jejími zákazníky je 12 tis. domácností a 200 podnikatelských subjektů. ŠKO-ENERGO ročně dodá 600 000 MWh elektrické energie (což by pokrylo roční spotřebu 150 000 domácností) a 420 000 MWh tepla (odpovídá spotřebě 40 000 domácností).

ŠKO-ENERGO zaměstnává 330 odborných zaměstnanců a dosahuje ročního obratu 3 mld. Kč. Jádrem společnosti je její mladoboleslavská teplárna vyrábějící společně elektřinu a teplo. Díky tomu dosahuje vysoké energetické účinnosti přes 60 %, což je dvakrát více než u klasických elektráren. Patří mezi nejmodernější a ekologicky nejšetrnější teplárny v České republice. Už v roce 2000, kdy byla uvedena do provozu, dosáhla u většiny emisí úrovně, které budou muset energetické zdroje dle nařízení EU splňovat od roku 2023.

Projekt výstavby nové teplárny ŠKO-ENERGO byl v ČR zařazen jako pilotní projekt do programu Activities Implemented Jointly (AIJ) v rámci dohod Kjótského protokolu. Roční úspora CO2 byla u tohoto největšího projektu AIJ v českém průmyslu oproti konvenčním zdrojům vyčíslena na 270 tis. tun CO2 ročně.

Teplárna byla projektována na spalování uhlí a plynu. Technickými opatřeními se podařilo nahradit 1/3 uhlí biomasou ve formě peletek. Spalováním biomasy dochází k další úspoře CO2 120 tis. tun ročně. Kromě toho, že ŠKO-ENERGO dodává do společnosti ŠKODA AUTO zelenou elektřinu vyrobenou v teplárně z biomasy, nakupuje na trhu zelenou elektřinu od ostatních výrobců na českém trhu. V roce 2015 tak dosáhne podíl zelené elektřiny 50 % spotřeby automobilky.

„Teplárna významně zlepšila ovzduší v regionu. Nová moderní technologie umožnila snížit především množství popílku vypouštěného do ovzduší. Stejně významné bylo snížení emisí kysličníku siřičitého, který v minulosti ničil okolní lesy. Nízké teploty spalování rovněž dané technologií umožnily snížení zdraví škodlivého oxidu dusíku NOx," upřesňuje za vedení společnosti Miroslav Žďánský.

Společnost ŠKO-ENERGO v uplynulých letech investovala také do výstavby a modernizace vodohospodářských zařízení, která slouží k čištění odpadních vod z procesu lakování a mechanického opracování kovů. Důsledné dělení odpadních vod a výstavba dvou lagun k dočištění průmyslových a dešťových vod přinesly další výraznou minimalizaci znečištění povrchových vod.

„Jasná fakta a čísla hovoří za nás. Svědčí o tom, že má ŠKO-ENERGO moderní a profesionální přístup napříč všemi svými oblastmi," dodává jednatel společnosti ŠKO-ENERGO Jaromír Vorel. Velkou roli v profesionalitě sehráli především v době zakládání společnosti i společníci tohoto česko-německého konsorcia. Staly se jimi společnosti ŠKODA AUTO a.s., VW Kraftwerk GmbH, OBAG AG (dnes E.ON Czech Holding AG), Středočeská energetická a.s. (dnes ČEZ, a.s.) a RWE Energie AG, která později své podíly ve společnosti prodala. I díky partnerství s těmito společníky je činnost ŠKO-ENERGO skutečně na mezinárodní úrovni.

  • ŠKO-ENERGO: významná firma českého energetického průmyslu, založená 1. července 1995, slaví své úspěchy
  • Úspěchy: konkurenceschopné ceny pro odběratele, spolehlivé a bezpečné dodávky energií, zlepšení ovzduší v regionu a stále se snižující podíl CO2
  • Technologické vize: nadále používat nejpokrokovější dostupnou technologii, díky níž bude ŠKO-ENERGO i do budoucna spolehlivým dodavatelem energií
  • Vorel, jednatel společnosti: „Fakta a čísla svědčí o tom, že má ŠKO-ENERGO moderní a profesionální přístup napříč všemi svými oblastmi"

Příspěvek teplárny ŠKO-ENERGO k ochraně životního prostředí

 

 

ŠKO-ENERGO

  • je konkurenceschopnou multiutilitní společností, která má na starosti energetické hospodářství jedné z nejúspěšnějších českých firem, tedy společnosti ŠKODA AUTO, a dodává teplo do Mladé Boleslavi,
  • prodá ročně 600 000 MWh elektrické energie a 420 000 MWh tepla,
  • největším odběratelem energetických dodávek ze ŠKO-ENERGO je společnost ŠKODA AUTO, přičemž podíl zelené elektřiny dodávané do automobilky dosahuje 50 % její spotřeby,
  • šetrný přístup k životnímu prostředí je jednou z hlavních priorit firmy,
  • důraz klade na nejpokrokovější dostupnou technologii, díky níž je spolehlivým dodavatelem energií.
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Celkový pohled na teplárnuStrojovna teplárny

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (41x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...
Nový progresivní způsob přepravy a vykládky uhlí v elektrárně ChvaleticeNový progresivní způsob přepravy a vykládky uhlí v elektrárně Chvaletice (38x)
Chvaletická elektrárna byla vybudována v letech 1973 – 1979 v místech bývalého pyritového dolu. Celkový instalovaný výko...
Modernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapaModernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapa (36x)
Teplárna závodu Synthesia, a.s. "Zelená louka" zahájila provoz v letech 1953 a 1954. Je provozována celoročně a spolu s ...